In Memoriam Harry Bekkers

Harry Bekkers, veelzijdig betrokken 1950-2020

Harry Bekkers was in ons dorp vooral bekend door zijn accountants- en adviesbureau. Zijn kantoor bevond zich op een prominente plek, Het Bastion, gelegen aan de rotonde nabij de Hambrug. Harry begon zijn bedrijf in 1978, op een zolderkamer. Juist door zijn persoonlijke betrokkenheid groeide zijn bedrijf uit tot wat het uiteindelijk is geworden. Zijn zakenpartner Lucy Bax vertelde: ‘Het feit dat klanten al meer dan veertig jaar hun vertrouwen in ons stellen zegt genoeg.’ Harry nam in 2014 afscheid, wilde graag op de achtergrond betrokken blijven, maar nu meer als overname-adviseur.

 

Door: Pieter van de Kamp

 

Ook op politiek gebied was hij bijzonder actief. Jarenlang was hij voorzitter van de plaatselijke VVD en had enorme invloed op de samenstelling van de vele coalities waarvan zijn partij deel uit maakte. Toen de fusie zich aandiende was Harry er als de kippen bij om één VVD-fractie Meierijstad te smeden, ondanks de verschillende culturen binnen de fusiepartners. Zijn opvolger Martien van Erp formuleert het als volgt: ‘Harry Bekkers was een liberaal in hart en nieren; geen zaken op ’n ander afschuiven maar zelf de schouders eronder zetten. Hij was geen liberaal ter rechter zijde, maar juist een met een hoge mate van maatschappelijke betrokkenheid.’

Harry’s grote belangstelling ging uit naar kunst en cultuur. Hij was actief lid van de Kunststichting en later penningmeester van RCE, het Roois Cultureel Erfgoed. Daarin maakte hij zich sterk voor wat heet ‘de Rooise cultuur’, het behoud van overleveringen, typisch Rooise gebruiken, tradities en wat ons onderscheidt van de gemeenten om ons heen. Gloria v.d. Staak vertelt: ‘Harry was vanaf het begin fanatiek, volgde alle lessen Erfgoed van Arnoud-Jan Bijsterveld, zonder er één te missen. Dat zegt iets over zijn betrokkenheid bij zijn dorp, zijn Sint-Oedenrode.’ Vriendschappen verwierf hij binnen de Probus club en de Rooise sociëteit Sint Vincentius.

Maar ook bij de minder serieuze zaken van het leven was hij graag van de partij. Vergeet niet: Harry was een ras-bourgondiër. Tientallen jaren was Harry lid van kookclub ‘De Jonge Garde’, waarvan het merendeel woonachtig is in Sint-Oedenrode. Ook hier bewees hij zijn trouw en enthousiasme, was hij leergierig en sociaal. Harry was niet van de platvloersheid, humor mocht voor hem verfijnd zijn en liefst onttrokken aan de alledaagsheid. De kookclub trok van Den Bosch naar Aarle-Rixtel, vandaar naar Vorstenbosch en belandde uiteindelijk in Vught. Hij bleef tot op de dag van vandaag een zeer gewaardeerd lid.

En dan was daar nog die wijnclub, Les Chevaliers de vin d’Oedenrode, waarvan Harry vanaf het begin, enkele decennia reeds, fanatiek deel uit maakte. Eens in de twee jaar organiseerde de club een heuse wijnreis, die ook hem naar diverse wijnstreken binnen Europa voerde. Bordeaux, Toscane, Grieks Macedonië, Spanje, Puglia en nog veel meer bestemmingen bezocht hij met grote interesse. Harry spaarde alle etiketten van bijzondere wijnen en zijn geheugen op dit gebied was fabelachtig.
Juist nu het met zijn gezondheid steeds meer bergopwaarts ging – een dieet van zijn zoon Pieter zorgde voor een ware metamorfose – werd hij het slachtoffer van deze pandemie,

Harry laat een grote leegte achter bij zijn familie, vrienden, collega’s en ons Sint-Oedenrode.

 

Bron: MooiRooi krant

Team Bekkers Advies