100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

29 april 2019

Philips begint nieuwe jaar 'redelijk'

Technologieconcern Philips is 2019 naar eigen zeggen 'redelijk' begonnen. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 2 procent tot bijna 4,2 miljard eu...

Verder lezen

29 april 2019

Elektrische auto's steeds populairder bij bedrijven

Steeds meer bedrijven willen overstappen op elektrische auto's voor hun medewerkers. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS onder de drie groots...

Verder lezen

28 april 2019

Trump belt Saudische koning en vraagt om meer geld: 'Wij verdedigen jullie'

President Trump heeft de Amerikaanse steun aan Saudi-Arabië nog eens verdedigd door te stellen dat het een rijk land is. "Ze hebben 450 miljard dollar...

Verder lezen

28 april 2019

Avengers: Endgame verplettert records in openingsweekend

Superheldenfilm Avengers: Endgame heeft volgens distributeur Disney in het openingsweekend naar schatting meer dan 1 miljard euro opgebracht wereldwij...

Verder lezen

27 april 2019

SAS schrapt weer honderden vluchten door pilotenstaking

De Scandinavische vliegmaatschappij SAS schrapt morgen opnieuw honderden vluchten vanwege een pilotenstaking. In Scandinavië worden 587 vluchten geann...

Verder lezen

27 april 2019

Xi: miljardencontracten getekend voor Nieuwe Zijderoute

President Xi Jinping van China heeft bekendgemaakt dat er op de tweedaagse top over de Nieuwe Zijderoute voor 64 miljard dollar aan contracten is gete...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact