100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

3 mei 2019

Economie VS blijft groeien, werkloosheid laagste in 49 jaar

De Amerikaanse economie blijft groeien, ondanks waarschuwingen eerder dit jaar dat het einde van de groei in zicht was. In april kwamen er 263.000 ban...

Verder lezen

3 mei 2019

Minder werk voor deurwaarders door economische bloei en efficiency

Gerechtsdeurwaarders hebben steeds minder werk. Het aantal beslagleggingen en rechtszaken tegen mensen met schulden daalde aanzienlijk. Dat blijkt uit...

Verder lezen

3 mei 2019

Te veel vliegtuigstoeltjes, verlies bij Air France-KLM loopt op

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft in de eerste drie maanden van het jaar 320 miljoen euro verlies geleden, dat is 51 miljoen euro meer dan e...

Verder lezen

3 mei 2019

Tesla klaar met 'Spartaanse dieet' en boort nieuwe miljarden aan

Tesla-baas Elon Musk houdt al een jaar vol dat zijn verlieslijdende elektrische auto-bedrijf geen nieuwe leningen en investeringen nodig heeft. Verkoo...

Verder lezen

2 mei 2019

Spetterend beursdebuut van producent vegetarische hamburgers

De beursgang van het Amerikaanse vleesvervangersbedrijf Beyond Meat is een groot succes geworden; de beurskoers is als een komeet omhooggeschoten. Tot...

Verder lezen

2 mei 2019

Amsterdam wil benzine- en dieselauto's verbieden in 2030

Benzine- en dieselauto's zijn vanaf 2030 niet meer welkom in Amsterdam. De stad wil het verkeer emissievrij maken door milieuzones uit te breiden en u...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact