100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

7 mei 2019

Koeltrein uit Spanje met vers fruit gaat duizenden vrachtwagenritten vervangen

Na jaren voorbereiding rijdt de eerste gekoelde trein direct tussen Spanje en Nederland. Door de verbinding zijn zo'n 12.000 ritten minder met vrachtw...

Verder lezen

7 mei 2019

Ouderenzorg als exportproduct: China is dan interessante markt

De manier waarop Nederland met ouderen omgaat, wordt beschouwd als een exportproduct. Vandaag tekent minister De Jonge van Volksgezondheid in China ee...

Verder lezen

6 mei 2019

Ook bananen en paprika's plasticloos in de schappen bij Albert Heijn

Albert Heijn is van plan om in de loop van dit jaar te stoppen met plastic om paprika's, bananen, rode puntpaprika's en bospeen. De supermarkt verwach...

Verder lezen

6 mei 2019

Europeanen werken gemiddeld minder uren dan de rest van de wereld

In de Europese Unie werken werknemers gemiddeld minder uren dan in de rest van de wereld. Dat staat in een nieuw rapport van de Internationale Arbeids...

Verder lezen

6 mei 2019

Het alpaca-effect: steeds meer mensen verdienen er geld aan

De afgelopen jaren zijn ze bijna niet te missen op sociale media: alpaca's. Dat de Zuid-Amerikaanse dieren populair zijn, is ook goed te zien in het a...

Verder lezen

6 mei 2019

Handelsoorlog China en VS is terug op de beurzen

De Verenigde Staten jagen met de aankondiging van meer en hogere importheffingen op Chinese producten beleggers op de kast. De beurs van Shanghai verl...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact