100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

25 mei 2019

Waarom de wereld de 5G-techniek van Huawei (niet) wantrouwt

Spionage, 5G en een handelsoorlog. Zaken die allemaal samenkomen als het gaat over de Chinese tech-reus Huawei. De Verenigde Staten doen er alles aan ...

Verder lezen

25 mei 2019

Nederlandse mediwiet in trek: staat zoekt tweede producent

De staat gaat een tweede bedrijf zoeken om extra medicinale cannabis te laten maken. Nu produceert één bedrijf mediwiet in opdracht van de overheid, m...

Verder lezen

24 mei 2019

Schiphol bereidt rechtszaak voor tegen ov-staking

Schiphol bereidt een kort geding voor tegen de landelijke ov-staking van aanstaande dinsdag. De luchthaven wil bereikbaar blijven met het openbaar ver...

Verder lezen

24 mei 2019

Boeing met luchtvaartmaatschappijen in gesprek over compensatie 737 MAX

De Boeing 737 MAX wordt al sinds maart aan de grond gehouden, nadat een systeemfout twee vliegrampen had veroorzaakt. De problemen met het toestel lei...

Verder lezen

24 mei 2019

Vakbonden: Picnic niet eerlijk over cao-samenwerking

Online supermarkt Picnic is niet eerlijk over de status van zijn cao-plannen, stellen vakbond FNV en CNV. Picnic zei eerder samen met onder meer branc...

Verder lezen

24 mei 2019

Mogelijk grootschalige fraude met biodiesel

Met een groot deel van de Nederlandse biodiesel is waarschijnlijk gefraudeerd. Het zou gaan om fraude in 2015 en 2016, schrijft de Volkskrant. De Insp...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact