100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

29 juni 2019

Mysterie rond plotselinge koerswijzigingen bij bitcoin

In 2017 was iedereen wild van de bitcoin. De koers schoot omhoog, met als record ruim 19.000 dollar in december van dat jaar. De afgelopen maanden was...

Verder lezen

29 juni 2019

Principeakkoord voor 160.000 gemeenteambtenaren: lonen omhoog met 6,3 procent

Er is een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de gemeenteambtenaren. Dat melden de vakbond FNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeente...

Verder lezen

29 juni 2019

EU opent handelssysteem met Iran om Amerikaanse sancties te omzeilen

EU-landen hebben een betalingssysteem geopend waarmee handel kan worden gedreven met Iran zonder de Amerikaanse sancties tegen Iran te schenden. De EU...

Verder lezen

29 juni 2019

Braziliaanse landbouw blij met handelsakkoord, critici bezorgd

Braziliaanse boeren zijn er blij mee: het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse douane-unie Mercosur, die bestaat uit Brazilië...

Verder lezen

28 juni 2019

Klimaatplannen van kabinet bekend: dit betekenen ze voor jou

Na anderhalf jaar onderhandelen ligt het er. Het Klimaatakkoord. En dat betekent dat er heel veel gaat veranderen. Over dertig jaar moeten we vrijwel ...

Verder lezen

28 juni 2019

Slachterijen kunnen tot 10 miljoen euro terugkrijgen van ministerie

Slachterijen hebben te veel geld moeten betalen voor de verplichte officiële controles door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Daarom...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact