100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

3 juli 2019

Record goederenoverslag voor Nederlandse zeehavens

De gezamenlijke Nederlandse zeehavens hebben in 2018 met een overslag van 605 miljoen ton een recordaantal aan- en afgevoerde goederen bereikt. Het ga...

Verder lezen

2 juli 2019

Nederlander nieuwe financieel topman Air France

De Nederlander Steven Zaat wordt de nieuwe financieel topman bij Air France. Hij volgt Marc Verspyck op, die na zes jaar vertrekt als cfo bij het zust...

Verder lezen

2 juli 2019

Lelystad Airport definitief niet open volgend jaar

De geplande opening van Lelystad Airport in april volgend jaar gaat definitief niet door. De uitspraak van de Raad van State over de aanpak van de uit...

Verder lezen

2 juli 2019

Geen trams en bussen in ochtendspits Den Haag door staking

In Den Haag rijden morgenochtend geen trams en bussen in de spits. Medewerkers van vervoerder HTM leggen van 06.00 tot 10.00 uur het werk neer. In ee...

Verder lezen

2 juli 2019

Miljarden nodig voor opruimen olie- en gasplatforms Noordzee

Olie en gas zijn op hun retour, en daarom nadert het einde van zo'n zeshonderd productieplatforms op de Noordzee. Het Nederlandse aandeel telt 150 pla...

Verder lezen

2 juli 2019

Duizenden MKB-bedrijven te laat met opgeven energiebesparing

Nog lang niet alle MKB-bedrijven hebben aangegeven welke energiebesparende maatregelen ze nemen. Bedrijven en instellingen die relatief veel energie v...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact