100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

5 juli 2019

Winst Samsung halveert door dalende prijzen chips en handelsoorlog

De Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung heeft veel last van het handelsconflict tussen de VS en China. De winst van het bedrijf halveerde in het t...

Verder lezen

5 juli 2019

'Banden caravans en vouwwagens vaak versleten'

Caravans en vouwwagens rijden regelmatig rond met oude banden. Dat stelt de BOVAG, de belangenorganisatie voor garagebedrijven, op basis van een eigen...

Verder lezen

5 juli 2019

Droom van piloot, dierenarts of kapper blijft voor meesten kinderdroom

Wat wil je later worden? Het is een vraag die iedereen als kind weleens heeft moeten beantwoorden. Maar zoals sommigen hebben ondervonden, worden de d...

Verder lezen

4 juli 2019

ABN Amro stopt onder druk privacy-waakhond met inzien betaalgegevens

ABN Amro stopt voorlopig met het bekijken van betalingen van klanten om hun persoonlijke aanbiedingen te doen. De bank neemt de stap nu de Autoriteit ...

Verder lezen

4 juli 2019

'Ov-chipkaart verdwijnt niet, er komen meer mogelijkheden bij'

Het systeem dat de ov-chipkaart aanstuurt, gaat de komende jaren op de schop. De voornaamste verandering: de chipkaart is straks niet meer de enige ma...

Verder lezen

4 juli 2019

Kabinet: Schiphol mag in 2021 weer gaan groeien

Schiphol mag weer groeien. Het kabinet bespreekt morgen een voorstel van minister Van Nieuwenhuizen om het aantal vliegbewegingen vanaf 2021 beperkt t...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact