100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

8 juli 2019

Winkeliers nemen niet-Europese webshops onder vuur

Kinderkleding, speelgoed, telefoonhoesjes, drones en zelfs een verkoelend petje op zonne-energie. Je kunt het zo gek niet bedenken of Nederlandse cons...

Verder lezen

8 juli 2019

British Airways krijgt boete van 205 miljoen euro na datalek

Door een datalek bij British Airways vorig jaar is de Britse gegevensbeschermingsautoriteit ICO van plan de luchtvaartmaatschappij een boete van 205 m...

Verder lezen

8 juli 2019

Overheid wil banken met checklist helpen bij opsporen fraude

De overheid wil dat banken, accountants, trustkantoren en fiscalisten meer doen om fraude en corruptie in hun systemen op te sporen. In het FD wordt e...

Verder lezen

8 juli 2019

Nieuwe cao voor ggz moet einde maken aan personeelstekort

Vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor ggz-medewerkers. De komende 2,5 jaar gaan de lonen met 8,3 procent omhoog. Daarnaast kri...

Verder lezen

8 juli 2019

'Jongeren vinden het bakkersvak oubollig. Nou, écht niet hoor'

Nederland telt nog 1500 tot 2000 ambachtelijke bakkers. De komende tien jaar gaan zo'n 500 van hen met pensioen en dus worden met spoed nieuwe liefheb...

Verder lezen

7 juli 2019

Deutsche Bank schrapt 18.000 banen, stopt ook met aandelenhandel

Deutsche Bank heeft opnieuw een reorganisatie aangekondigd. Tot 2022 worden 18.000 banen geschrapt, ongeveer een vijfde van het totaal. De grootste ba...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact