100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

23 augustus 2019

Coalitie is het eens over verbeteren koopkracht lage inkomens

De coalitiepartijen zijn het in grote lijnen eens over de belastingmaatregelen die ertoe moeten leiden dat de koopkracht volgend jaar eerlijk verdeeld...

Verder lezen

22 augustus 2019

Armen hebben steeds minder te besteden: 'Ik kan net mijn boodschappen doen'

"115 euro is mijn leefgeld per week. Daar moet ik met mijn gezin met twee kinderen mijn boodschappen van doen, kleding van kopen en andere dingen van ...

Verder lezen

22 augustus 2019

Sjoemelende topman biodieselbedrijf moet bijna twee jaar de cel in

Topman Cees B. van Biodiesel Kampen is wegens valsheid in geschrifte en witwassen veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. T...

Verder lezen

22 augustus 2019

Schuld is geen probleem meer: overheid wil miljarden in economie pompen

Het kabinet heeft plannen voor het optuigen van een groot investeringsfonds voor de economie. Er zouden de komende jaren miljarden geleend worden op d...

Verder lezen

22 augustus 2019

'Mogelijk 14 miljard minder aan woningbouw en wegen door stikstofuitspraak'

Bouwprojecten ter waarde van 14 miljard euro staan op losse schroeven door de uitspraak van de Raad van State (RvS) over de beperking van de stikstofu...

Verder lezen

21 augustus 2019

Man verdacht van illegale export 12 miljoen kilo afval naar Azië en Afrika

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Openbaar Ministerie hebben gisteren twee woningen doorzoc...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact