100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

29 juli 2019

'Lonen in de ICT, metaalindustrie en chemie kunnen wel omhoog'

Lang niet alle Nederlandse bedrijven lopen schade op in de concurrentiestrijd met buitenlandse concurrenten als ze de lonen verhogen. Dat concludeert ...

Verder lezen

29 juli 2019

Onderzoek: vandaag hebben we verbruikt wat de aarde in één jaar kan leveren

Vandaag is het, vroeger in het jaar dan ooit, Earth Overshoot Day. Dat is de dag die door onderzoeksorganisatie Global Footprint Network wordt gedefin...

Verder lezen

27 juli 2019

Maaltijdbedrijf Takeaway praat met Just Eat over overname

Maaltijdbedrijf Takeaway voert overnamegesprekken met zijn Britse branchegenoot Just Eat. Die zijn "al enige tijd" aan de gang, meldt Takeaway en ze z...

Verder lezen

27 juli 2019

Cacao is booming: import in tien jaar verdubbeld

Nederland importeert steeds meer cacaobonen. In tien jaar tijd is de invoer grofweg verdubbeld, blijkt uit cijfers van het CBS. Nederland is, al lange...

Verder lezen

27 juli 2019

Duitse auto-industrie hapert, en dat is ook in Nederland te merken

De verkoop van nieuwe Volkswagens, Mercedessen en BMW's daalt en dat heeft steeds meer gevolgen voor Nederlandse bedrijven. De onzekerheid onder deze ...

Verder lezen

27 juli 2019

Hijskranengigant Mammoet verstevigt koppositie met overname

Het Nederlandse hijskranenbedrijf Mammoet neemt zijn Britse branchegenoot ALE over. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. Mammoet is de mondiale m...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact