100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

31 juli 2019

Amerikaanse Fed verlaagt rente na kritiek Trump

Voor het eerst in meer dan tien jaar gaat de Amerikaanse rente omlaag. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, verlaagt de rente met een kwart procentpu...

Verder lezen

31 juli 2019

Intertoys zoekt kapitaal om zomer te overbruggen, franchisers kopen elders in

Intertoys is na de doorstart bezig om met financiers en leveranciers nieuwe afspraken te maken. Het bedrijf heeft kapitaal nodig om de voor speelgoedw...

Verder lezen

31 juli 2019

Meer passagiers, minder winst en afscheid van megajumbo bij Air France-KLM

Vliegmaatschappij Air France-KLM heeft afgelopen kwartaal ruim 5 procent meer passagiers vervoerd. Maar het Frans-Nederlandse bedrijf maakte toch mind...

Verder lezen

31 juli 2019

Voormalig Audi-baas Stadler aangeklaagd voor rol in 'dieselgate'

De openbare aanklager in München heeft oud-Audi-topman Rupert Stadler in staat van beschuldiging gesteld vanwege zijn rol in het dieselschandaal. Naas...

Verder lezen

31 juli 2019

Nieuwe wereldspeler op optiekmarkt? Moederbedrijf Pearle en EyeWish overgenomen

Het Frans-Italiaanse bedrijf EssilorLuxottica neemt de optiekzaken EyeWish en Pearle over. Het koopt bijna 77 procent van de aandelen van moederbedrij...

Verder lezen

31 juli 2019

TNO gaat grote brandstofstoring op Schiphol onderzoeken

TNO gaat de grote brandstofstoring op Schiphol van een week geleden onderzoeken. Het onderzoeksbureau heeft daartoe opdracht gekregen van Schiphol en ...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact