100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

2 augustus 2019

'Ook Apple stopt met afluisteren opnames virtuele assistent'

Na een storm van kritiek stopt Apple voorlopig met het door mensen laten afluisteren van Siri-opnames. Dat heeft het bedrijf volgens tech-website Tech...

Verder lezen

2 augustus 2019

Nederlandse brillenketen koopt Zwitserse branchegenoot

De Nederlandse optiekketen GrandVision, het moederbedrijf van Pearle en EyeWish, neemt branchegenoot McOptic over. De Zwitserse keten is met 62 winkel...

Verder lezen

2 augustus 2019

FNV start met acties bij HEMA tegen 'loondump-cao'

De FNV is gestart met acties bij de HEMA. Die zijn een reactie op de cao die het warenhuis onlangs sloot met het CNV. In die cao is afgesproken dat ni...

Verder lezen

1 augustus 2019

Van verwarmen tot rijden op waterstof: hoe realistisch is dat?

Het woord komt maar liefst 182 keer voor in het Klimaatakkoord: waterstof. De verwachtingen van dit gas zijn dan ook hooggespannen. En dat is niet zo ...

Verder lezen

1 augustus 2019

Zwitsers postbedrijf stopt bezorging met drones na crash bij spelende kinderen

Naar aanleiding van een crash vlak bij spelende kinderen stopt Swiss Post voorlopig met het gebruiken van drones. Dit laat het Zwitserse postbedrijf s...

Verder lezen

1 augustus 2019

Consumentenbond sleept Philips voor de rechter wegens te dure tv's

De Consumentenbond wil dat mensen die tussen 1996 en 2006 een tv of pc-monitor kochten geld terug kunnen krijgen, omdat ze er toen te veel voor betaal...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact