100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

26 maart 2019

Kamerbreed verzet tegen uitgebreidere export WW-uitkering

Kabinet en Tweede Kamer lopen te hoop tegen een nieuwe EU-richtlijn, die het aantrekkelijker maakt om een WW-uitkering mee te nemen naar een ander lan...

Verder lezen

26 maart 2019

Ryanair-piloten willen ontslag met een paar miljoen euro schadevergoeding

Bij de rechtbank Oost-Brabant in Eindhoven speelde vandaag een merkwaardige rechtszaak. Negen piloten willen door Ryanair ontslagen worden en eisen ee...

Verder lezen

26 maart 2019

Drogisterijketen Op=Op Voordeelshop failliet verklaard

De budgetdrogisterijketen Op=op Voordeelshop is failliet verklaard. De rechtbank in Assen heeft twee curators aangesteld. De keten vroeg gisteren zelf...

Verder lezen

26 maart 2019

Europees Parlement stemt in met komst van omstreden 'uploadfilter'

Na jaren onderhandelen, compromissen sluiten en veel verzet heeft het Europees Parlement ingestemd met de nieuwe auteursrechtenrichtlijn. Daardoor wor...

Verder lezen

26 maart 2019

Bij de een mag pakketbezorger naar wc, iemand anders gooit deur in zijn gezicht

De Consumentenbond gaat in gesprek met PostNL over klachten over de pakketbezorging. Over geen enkel bedrijf is afgelopen jaar zo veel geklaagd. Maar....

Verder lezen

26 maart 2019

Begrotingsoverschot stijgt meer dan verwacht

De overheid had in 2018 een begrotingsoverschot van 11 miljard euro. Dat is 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), meldt het Centraal Bu...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact