100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

29 maart 2019

Problemen met Boeing 737 MAX kosten TUI vele miljoenen

Reisorganisatie TUI houdt rekening met een kostenpost van 200 miljoen euro nu de Boeing 737 MAX 8 toestellen aan de grond staan. Sinds het neerstort...

Verder lezen

29 maart 2019

Komt er een recessie aan? Jas meenemen en beetje opletten kan geen kwaad

Laten we eens moeilijk doen over een simpele vraag: zit er een recessie aan te komen of niet? Een beetje gekke vraag wellicht, want de Nederlandse eco...

Verder lezen

29 maart 2019

Vakbond FNV schrapt 250 voltijdsbanen

Vakbond FNV schrapt de komende twee jaar 250 van de ruim 1650 voltijdbanen (fte). Hoeveel mensen dit precies treft, weet de woordvoerder niet precies....

Verder lezen

29 maart 2019

A-merken scoren goed in de supermarkt, mede dankzij de hete zomer

De grootste A-merken in de supermarkt hebben er een uitstekend jaar op zitten. De omzet van merken als Coca-Cola, Unox, Mora en Bolletje steeg in tota...

Verder lezen

28 maart 2019

Gezocht: brandschone bank voor betalingsverkeer van het Rijk

De Staat gaat opnieuw op zoek naar een huisbankier voor het betalingsverkeer van het Rijk. De kans bestaat dat de huidige huisbankier ING het niet wor...

Verder lezen

28 maart 2019

DNB: 'Pensioeneisen van vakbond zijn onrealistisch'

Vakbonden stellen te veel eisen voor een nieuw pensioenstelsel, terwijl hervormingen hard nodig zijn. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank. "Hoe ...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact