100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

30 maart 2019

'Airbus betaalde steekpenningen aan Egyptair'

Vliegtuigfabrikant Airbus heeft mogelijk smeergeld betaald om een deal met Egyptair binnen te halen. Volgens Der Spiegel blijkt dat uit interne docume...

Verder lezen

30 maart 2019

'Langdurige werklozen juist nu aan werk helpen'

Langdurig werklozen aan het werk helpen en de krapte op de arbeidsmarkt oplossen. Daarvoor slaan verschillende brancheorganisaties de handen ineen. O...

Verder lezen

29 maart 2019

Wow Air aan de grond, de klant ook? Dat hangt ervan af hoe je hebt betaald

"IJsland stond al een tijdje op mijn bucketlist, de mooie natuurparken en Reykjavik ontdekken natuurlijk." Eind juli zou de 19-jarige Maik Sportel met...

Verder lezen

29 maart 2019

George Clooney: boycot chique hotels van homohatende sultan

Filmster George Clooney roept mensen op om luxe hotels in onder meer Beverly Hills, Londen en Parijs te boycotten. Die zijn eigendom van de sultan van...

Verder lezen

29 maart 2019

Omstreden Europees WW-plan weer uitgesteld

Het EU-voorstel om WW-uitkeringen mee te nemen naar andere landen in de Europese Unie is opnieuw uitgesteld. Acht lidstaten, waaronder Nederland en Du...

Verder lezen

29 maart 2019

Onderzoek: boeren erg ontevreden over belangenclub LTO

Boeren zijn erg ontevreden over LTO Nederland, de grootste belangenclub voor boeren. LTO slaat te weinig met de vuist op tafel, blijkt uit een online-...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact