100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

9 augustus 2019

Podcast De Dag: het gaat goed met onze banken, maar voor hoelang nog?

"Als ik naar de banken kijk zie ik een industrie in totale verandering, maar ook in totale verwarring. Alles wat nu in de sector gebeurt, is morgen of...

Verder lezen

9 augustus 2019

Huawei presenteert eigen besturingssysteem voor als Android niet meer mag

Huawei heeft zijn inmiddels veelbesproken eigen besturingssysteem aangekondigd: HarmonyOS. Het idee is dat dit systeem Android kan vervangen op smartp...

Verder lezen

9 augustus 2019

Maleisië klaagt zeventien bankiers Goldman Sachs aan

Justitie in Maleisië heeft zeventien vroegere en huidige topbankiers van Goldman Sachs aangeklaagd in verband met de enorme fraudezaak rond het staats...

Verder lezen

9 augustus 2019

Britse economie krimpt voor het eerst in jaren

De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gekrompen. Volgens het Office of National Statistics is dat het slechtste re...

Verder lezen

8 augustus 2019

Uber verhuist onderdeel van Bermuda naar Nederland om winstbelasting

Taxibedrijf Uber heeft het intellectueel eigendom, dat was ondergebracht in een brievenbusfirma op Bermuda, in maart terug verhuisd naar Nederland. He...

Verder lezen

8 augustus 2019

Nachtwerkers: door jouw late bestelling, moeten zij aan de slag

Vóór 23.00 uur besteld, morgen in huis. Dat is een fijne service voor jou als klant, maar het betekent wel dat er in de nacht gewerkt moet worden. Men...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact