100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

12 april 2019

'Hudson's Bay Nederland in de problemen'

Volgens een Duits zakenblad gaat het slecht bij Hudson's Bay Nederland. Het blad WirtschaftsWoche schrijft dat in interne documenten van moederbedrijf...

Verder lezen

12 april 2019

Noodlijdend Jet Airways annuleert vluchten van en naar Schiphol

Jet Airways heeft alle vluchten geschrapt die voor vandaag gepland stonden van en naar Schiphol. Ook gaan een paar vluchten de komende dagen niet door...

Verder lezen

12 april 2019

Grote Nederlandse aandeelhouders willen dat Shell minder CO2 uitstoot

Zeven grote Nederlandse institutionele beleggers voeren de druk op op Shell om meer te doen tegen klimaatverandering. In een gezamenlijk statement zeg...

Verder lezen

12 april 2019

Uber gaat naar de beurs in New York

Uber technologies, het bedrijf achter taxi-app Uber, gaat naar de beurs. Uber heeft een aanvraag ingediend voor een notering aan de New York Stock Exc...

Verder lezen

11 april 2019

Makelaars zien minder animo voor huizen, in steden blijft het druk

Op de woningmarkt breekt een nieuwe realiteit aan, zeggen makelaars. Volgens makelaarsvereniging NVM houdt de krapte aan, maar neemt de gekte verder a...

Verder lezen

11 april 2019

ASML-topman: het was niet de Chinese overheid die ons heeft bestolen

"We zijn bestolen door enkele van onze eigen medewerkers, die de wet overtraden om er zelf rijker van te worden. De suggestie dat we slachtoffer zijn ...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact