100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

13 april 2019

Het verlies van Hudson's Bay: millennials en V&D-publiek blijven weg

De winkels hadden millennials moeten aantrekken, jonge klanten op zoek naar inspiratie voor bijvoorbeeld de inrichting van hun huis of kledingkast. Ma...

Verder lezen

12 april 2019

Actievoerders, oliegigant en pensioenfonds strijden om Eneco

"We gaan met de burgerbeweging Stichting Fossielvrij Eneco kopen. Dat is een bedrijf van vier miljard euro, maar er gaan nu dingen zo fout, dat we het...

Verder lezen

12 april 2019

Deense overheid doet aangifte tegen accountants in witwasaffaires

De Deense overheid heeft aangifte gedaan tegen accountants EY en KPMG vanwege hun mogelijke rol bij witwaspraktijken. Beide bureaus, die tot de groots...

Verder lezen

12 april 2019

Onderzoek tegen werkgever omgekomen maaltijdbezorger

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie onderzoekt of de werkgever van een verongelukte 15-jarige maaltijdbezorger de Arbeidstijdenwet heef...

Verder lezen

12 april 2019

Winkelketen Sissy-Boy definitief failliet

Kleding- en woonaccessoires-keten Sissy-Boy is failliet. Het faillissement is gisteren door de rechtbank in Amsterdam uitgesproken en of er een doorst...

Verder lezen

12 april 2019

RDW tevreden over apk-systeem: weinig mis bij autokeuringen

De Rijksdienst voor het Wegverkeer, die toezicht houdt op de uitvoering van de apk-keuringen, is tevreden over het apk-systeem. Er gaat maar weinig mi...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact