100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

26 augustus 2019

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt een woordvoerder.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Verder lezen

Alle nieuwsberichten

17 april 2019

Outletwarenhuis Saks Off 5th weg uit Nederland

De winkels van outletwarenhuis Saks Off 5th in Amsterdam en Rotterdam gaan dicht. Op de website kondigt de keten de opheffingsuitverkoop aan. Op socia...

Verder lezen

17 april 2019

Vrouwelijke ondernemers over seksisme: 'Ik heb medelijden met je man'

Een investeerder die tegen een vrouwelijke ondernemer zegt: "We moeten natuurlijk wel gebruik blijven maken van jouw mooie gezichtje." Ook gehoord: "J...

Verder lezen

17 april 2019

Nieuwe Xbox zonder disklade, 'maar fysieke games verdwijnen nog lang niet'

In de game-industrie is al jaren hetzelfde aan de gang als in de film- en muziekwereld: minder fysieke verkoop en meer digitaal. Google, Microsoft en ...

Verder lezen

17 april 2019

Faillissement voor Roto Smeets, drukker van Donald Duck, Libelle en VI

Het moederbedrijf van Roto Smeets heeft faillissement aangevraagd voor de drukkerij. Bij Roto Smeets werken zo'n 800 mensen, verdeeld over drie drukke...

Verder lezen

17 april 2019

Netflix: genoeg ruimte voor Disney en Apple op streamingmarkt

Bijna 150 miljoen mensen wereldwijd hebben een betaald abonnement bij Netflix. Het afgelopen kwartaal kwamen er bijna 10 miljoen klanten bij. Netflix...

Verder lezen

17 april 2019

Opmars chocoladewinkels 'heeft alles te maken met imago'

Nederlanders eten steeds minder snoep, maar kopen in plaats daarvan meer chocoladerepen. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Die opvallende trend i...

Verder lezen
1 2 3 4 309

We horen graag van je!

Contact