Zorginstellingen doen het financieel beter

Gepubliceerd op:

1 februari 2019


Deel dit bericht:

Zorginstellingen hebben in 2017 meer winst gemaakt dan in het jaar ervoor. Ze gaven meer geld uit aan personeelskosten, maar de opbrengsten stegen nog harder, blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral de ouderenzorg deed het beter. Gezamenlijk leden de verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties in 2016 nog 71 miljoen euro verlies, maar een jaar later hadden ze dat omgebogen in een winst van 284 miljoen.

Uitzendkrachten

Ook de andere grote zorgsectoren zagen hun resultaat verbeteren. Het gaat dan om de ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg. De ziekenhuizen maakten gezamenlijk de meeste winst: 476 miljoen euro, 18 miljoen meer dan in 2016.

De personeelskosten stegen in 2017 met gemiddeld 1,7 procent. Dat kwam vooral doordat er meer medewerkers werden ingehuurd, zoals uitzendkrachten. De uitgaven daaraan groeiden met bijna 16 procent. De lonen van de eigen medewerkers stegen met 1,2 procent.

Cao-aanpassing

Dat het in 2017 financieel beter ging, is geen verrassing. Voor veel zorginstellingen was 2016 een zwaar jaar vanwege een cao-aanpassing. Ze moesten toen met terugwerkende kracht een onregelmatigheidstoeslag over vakantie-uren van voorgaande jaren uitbetalen. Daardoor leed één op de drie instellingen in 2016 verlies. In 2017 was dat teruggelopen tot één op de vijf.

Overige nieuwsberichten

17 februari 2019

Britse luchtvaartmaatschappij failliet: brexit duwt ons over het randje

Een Britse luchtvaartmaatschappij zegt per direct te moeten stoppen als gevolg van de brexit. Flybmi heeft alle vluchten geschrapt en zelfs passagiers...

Verder lezen

16 februari 2019

Vanaf wanneer wordt elektrisch rijden nou een beetje te betalen?

2019 lijkt het jaar te worden van de elektrische auto. Audi, Nissan, Volkswagen, BMW: de meeste automerken zetten vol in op de productie van elektrisc...

Verder lezen

16 februari 2019

Geld binnen Nederland straks in 5 seconden overgeboekt

Nederlandse banken starten deze maand met een nieuw betalingssysteem, waardoor er straks binnen vijf seconden geld van rekening A op rekening B staat,...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact