Zelfs Griekenland leent tegen negatieve rente

Gepubliceerd op:

9 oktober 2019

Bron: https://nos.nl/l/2305404


Deel dit bericht:

Ook Griekenland profiteert nu van de negatieve rentes in de eurozone. Voor het eerst in de geschiedenis wist het door de crisis geplaagde land een lening te plaatsen waar het geld op toe krijgt. Het gaat om leningen met een looptijd van 13 weken voor een totaalbedrag van 487,5 miljoen euro, tegen een rente van min 0,02 procent.

Griekenland was het enige land in de eurozone dat nog niet profiteerde van de negatieve rentes. Het land ging tien jaar lang door een diepe economische crisis, waarbij de economie meer dan 25 procent kromp en de overheidsschuld explosief groeide. Beleggers lieten het land links liggen, en de staat kon voor nieuwe leningen alleen nog terecht bij de andere eurolanden en het IMF.

Zelfs toen de ECB in 2015 z'n opkoopprogramma opstartte en op grote schaal staatsleningen kocht, bleef de rente op Griekse staatsschuld relatief hoog. Dat komt omdat de centrale bank geen Griekse staatsleningen opkocht, omdat de kredietwaardigheid van het land te laag was. En zo was Griekenland het enige land in de eurozone dat niet profiteerde van het opkoopprogramma.

vertrouwen

Maar de Griekse economie groeit weer, met 1,9 procent, en er is een rechtse regering aan het roer gekomen dat het land aantrekkelijker wil maken voor buitenlandse investeringen. Bovendien besloot de ECB vorige maand om het opkoopprogramma van staatsobligaties weer nieuw leven in te blazen. Kennelijk geeft dat beleggers genoeg vertrouwen om weer Grieks staatspapier te kopen.

Overigens betaalt Griekenland nog wel rente op staatsleningen met een looptijd van tien jaar. Op een veiling gisteren in Athene haalde de Griekse staat 2,5 miljard euro op tegen een rente van 1,5 procent. Dat is wel flink minder dan afgelopen maart, toen Griekenland nog 3,9 procent betaalde. Maar de tijd dat het land de paria van de eurozone was, met een tienjaarsrente van meer dan 35 procent, lijkt ver weg.

Overige nieuwsberichten

20 februari 2020

Regulering van werk: rapport commissie Borstlap (4)

Onlangs is het rapport van de Commissie Regulering van werk – onder leiding van Hans Borstlap - gepresenteerd. Het bevat vijf bouwstenen voor ve...

Verder lezen

18 februari 2020

Teveel opgenomen uit eigen B.V.

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) heeft aan zijn B.V. een rekening courantschuld en een schuld voor zijn eigen woning. De rekening courantschuld ...

Verder lezen

14 februari 2020

Regulering van werk: rapport commissie Borstlap (3)

Het rapport van de Commissie Regulering van werk – onder leiding van Hans Borstlap – bevat vijf bouwstenen voor verbetering. Nummer een en...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact