Zelfs Griekenland leent tegen negatieve rente

Gepubliceerd op:

9 oktober 2019


Deel dit bericht:

Ook Griekenland profiteert nu van de negatieve rentes in de eurozone. Voor het eerst in de geschiedenis wist het door de crisis geplaagde land een lening te plaatsen waar het geld op toe krijgt. Het gaat om leningen met een looptijd van 13 weken voor een totaalbedrag van 487,5 miljoen euro, tegen een rente van min 0,02 procent.

Griekenland was het enige land in de eurozone dat nog niet profiteerde van de negatieve rentes. Het land ging tien jaar lang door een diepe economische crisis, waarbij de economie meer dan 25 procent kromp en de overheidsschuld explosief groeide. Beleggers lieten het land links liggen, en de staat kon voor nieuwe leningen alleen nog terecht bij de andere eurolanden en het IMF.

Zelfs toen de ECB in 2015 z'n opkoopprogramma opstartte en op grote schaal staatsleningen kocht, bleef de rente op Griekse staatsschuld relatief hoog. Dat komt omdat de centrale bank geen Griekse staatsleningen opkocht, omdat de kredietwaardigheid van het land te laag was. En zo was Griekenland het enige land in de eurozone dat niet profiteerde van het opkoopprogramma.

vertrouwen

Maar de Griekse economie groeit weer, met 1,9 procent, en er is een rechtse regering aan het roer gekomen dat het land aantrekkelijker wil maken voor buitenlandse investeringen. Bovendien besloot de ECB vorige maand om het opkoopprogramma van staatsobligaties weer nieuw leven in te blazen. Kennelijk geeft dat beleggers genoeg vertrouwen om weer Grieks staatspapier te kopen.

Overigens betaalt Griekenland nog wel rente op staatsleningen met een looptijd van tien jaar. Op een veiling gisteren in Athene haalde de Griekse staat 2,5 miljard euro op tegen een rente van 1,5 procent. Dat is wel flink minder dan afgelopen maart, toen Griekenland nog 3,9 procent betaalde. Maar de tijd dat het land de paria van de eurozone was, met een tienjaarsrente van meer dan 35 procent, lijkt ver weg.

Overige nieuwsberichten

22 oktober 2019

Wet arbeid in balans en payrolling

Per 1 januari 2020 gelden nieuwe regels voor payrolling. Payrollen blijft mogelijk om inleners te ontzorgen. Maar payrollkrachten krijgen minimaal dez...

Verder lezen

17 oktober 2019

Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 1 januari 2020

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 1 januari 2020. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als u in Neder...

Verder lezen

15 oktober 2019

Ontslag om bedrijfseconomische redenen

Het UWV stelt regelmatig nieuwe uitvoeringsregels vast voor ontslag om bedrijfseconomische redenen. Het arbeidsrecht ontwikkelt zich immers voortduren...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact