Zelfrijdende auto Uber gaat weg weer op, maar 'er zijn nog problemen'

Gepubliceerd op:

6 december 2018


Deel dit bericht:

Als het aan Uber ligt, rijden er over een paar weken weer zelfrijdende auto's van de taxidienst rond in het Amerikaanse Pittsburgh. Het gaat om een beperkte test: de auto's rijden tussen twee kantoren van het bedrijf, gaan niet harder dan 40 kilometer per uur en mogen niet rijden als het regent of donker is.

Desondanks is het een belangrijk moment voor Uber. Het zal de eerste keer zijn dat de auto's weer zelfstandig zullen rijden, sinds het dodelijke ongeluk in maart. Toen reed een zelfrijdende Uber een vrouw aan die de weg overstak. Ze overleed in het ziekenhuis.

Er zat wel iemand in de auto om in te grijpen, maar die keek tv op haar telefoon:

De belangen zijn groot en het is daarom des te opvallender dat er volgens The New York Times nog altijd problemen zijn. "De auto's reageerden langzamer dan mensen en hadden moeite om bepaalde testen te doorstaan, de laatste stap voordat ze terug de weg op kunnen", schrijft de krant op basis van interne documenten, e-mails en gesprekken met bronnen bij het bedrijf.

Op 27 november stuurde de manager van de afdeling die zelfrijdende auto's ontwikkelt een e-mail naar zijn medewerkers dat Ubers auto klaar was om weer de weg op te gaan. Het bedrijf moet nog wel toestemming krijgen van de staat Pennsylvania en die was er gisteren nog altijd niet, schrijft de krant. Het is onduidelijk in hoeverre alle problemen op dit moment zijn opgelost.

Een woordvoerder van Uber kon niet meteen op de berichtgeving reageren.

Chaos in de organisatie

Uit onderzoek van de NTSB, de instantie die in de VS onderzoek doet naar onder meer ongelukken op de weg, bleek dat de noodrem van de Uber waar in maart het ongeluk mee gebeurde uit stond. In november schreef Business Insider op basis van bronnen dat deze beslissing "het resultaat was van chaos in de organisatie".

Zelfrijdende auto's worden altijd als een belangrijk onderdeel gezien van de toekomst van Uber. Het bedrijf werkt nu nog met chauffeurs, maar die zouden op den duur moeten worden vervangen door auto's die zelfstandig rijden. Dat zou het mogelijk maken om auto's overal en altijd beschikbaar te hebben tegen een lage prijs; zo laag dat het niet meer interessant is om een eigen auto te hebben.

Daar is nog lang geen sprake van en ondertussen heeft Uber te maken met concurrentie van andere partijen, zoals Googles zusterbedrijf Waymo. Dat bedrijf test een taxidienst via een app, waarbij mensen door een zelfrijdende auto worden vervoerd.

Overige nieuwsberichten

14 december 2018

Jouw 'gratis' retourzending is niet zo gratis als je misschien denkt

Black Friday en Sinterklaas zijn net geweest en Kerst komt er nog aan. Dat betekent topdrukte in pakjesland: bestellen, passen, inpakken en vooral ook...

Verder lezen

14 december 2018

'Afhankelijk zijn van het inkomen van mijn man is voor mij geen optie'

"Een kind krijgen is voor mij geen reden om te stoppen met werken", zegt de zwangere Hilde Roodvoets. Het is voor haar financieel gezien voordelig om ...

Verder lezen

14 december 2018

Kabinet gaat nu ook uit van minder economische groei

Minister Hoekstra erkent dat de economische groei volgend jaar waarschijnlijk lager uitpakt dan het kabinet op Prinsjesdag voorspelde. "We gingen uit ...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact