Zeeuwse gasleiding wordt waterstofleiding: eerste stap naar landelijk netwerk

Gepubliceerd op:

29 november 2018


Deel dit bericht:

Sinds vandaag stroomt er waterstof door een twaalf kilometer lange oude hoofdgasleiding van Dow Benelux in Terneuzen naar kunstmestproducent Yara in Sluiskil. Daarmee heeft Zeeuws-Vlaanderen een primeur.

Bij de productie van ethyleen in Terneuzen komt waterstof vrij dat Yara goed kan gebruiken voor de productie van kunstmest.

Afgelopen zomer zijn de aansluitingen bij Dow en Yara gemaakt en is de gastransportleiding van de Gasunie op een paar punten aangepast. Er zal nu meer dan vier kiloton waterstof per jaar doorheen gaan.

De leiding zorgt voor een besparing vergelijkbaar met het gasgebruik van 3000 huishoudens. Bovendien is het een veilige manier om het explosieve waterstof te vervoeren.

Het project is onderdeel van het 'Smart Delta Resources'-platform. Daarin zitten de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls, het havenbedrijf North Sea Port en de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen.

Eerste stap richting landelijk netwerk

Volgens topman Han Fennema van de Gasunie zullen leidingen in de toekomst steeds vaker andere energiedragers transporteren, zoals waterstof en groen gas. In 2030 zijn er volgens de Gasunie genoeg leidingen geschikt om te spreken van een hoofdstructuur voor transport van waterstof.

Vorige week heeft De Waterstof Coalitie, een groep van 27 milieuorganisaties, kennisinstellingen, overheden en bedrijven waaronder de Gasunie, bij de onderhandelaars van het Klimaatakkoord een voorstel gedaan voor de ontwikkeling van waterstofenergie.

De coalitie wil dat er in 2030 drie tot vier gigawatt productiecapaciteit voor waterstof komt. Vier gigawatt is genoeg om vier miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Het waterstof moet gemaakt worden via grote elektrolysers van honderd megawatt of meer. Die maken dan waterstof met behulp van duurzame energie. Daarom moeten ze ook aan de kust komen, waar groene stroom van de Noordzeewind aan land komt.

Overige nieuwsberichten

14 december 2018

Vrouwen werken drie uur meer dan eerdere generatie

Vrouwen die nu 37 jaar zijn werken wekelijks gemiddeld drie uur meer dan vrouwen uit eerdere generaties op 37-jarige leeftijd. Dat komt vooral doordat...

Verder lezen

13 december 2018

ECB: economisch herstel grotendeels doordat wij schulden opkochten

Het grootschalige opkopen van schulden door de Europese Centrale Bank is in combinatie met de lage rente de belangrijkste oorzaak van het herstel van ...

Verder lezen

13 december 2018

Rechter verbiedt acties bij PostNL in december

Vakbond FNV mag de komende weken geen stakingen organiseren bij PostNL. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten in een kort geding dat het postbed...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact