'Witwasmachine' voor virtuele munten uit de lucht gehaald

Gepubliceerd op:

22 mei 2019

Bron: https://nos.nl/l/2285858


Deel dit bericht:

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben een witwasmethode voor criminelen onbruikbaar gemaakt. De rechercheurs hebben een zogeheten cryptocurrency mixer, die crimineel geld moeilijk traceerbaar maakt, offline gehaald. Zes servers van de mixer, BestMixer.io, zijn in beslag genomen in Nederland en Luxemburg. Er is nog niemand aangehouden.

Een cryptocurrency mixer is een online dienst waarmee de herkomst of bestemming van virtuele munteenheden, zoals bitcoin en litecoin, verhuld kan worden. Gebruikers bieden hun verschillende virtuele munten aan bij de mixer, die ze tegen betaling van een commissie opsplitst en in een andere samenstelling weer samenvoegt. Zo wordt het geld moeilijker te traceren.

Volgens de FIOD blijkt uit onderzoek dat veel van die gemixte virtuele munten een criminele herkomst of bestemming hebben. De opsporingsdienst van de belastingdienst vermoedt dat de mixer is gebruikt om criminele geldstromen te verbergen en wit te wassen. Het gebruik van een mixer is niet illegaal, maar de FIOD vindt het wel al snel verdacht.

BestMixer.io, wordt beschuldigd van het faciliteren van witwassen. Het was volgens de FIOD een van de grootste mixdiensten en werkte met de virtuele munteenheden bitcoin, bitcoin cash en litecoin. De dienst was ongeveer een jaar oud en heeft in die tijd volgens de opsporingsdienst een omzet gehaald van minimaal 200 miljoen dollar. De meeste gebruikers komen uit de VS, Duitsland en Nederland.

Met het offline halen van de mixer is volgens de FIOD en het OM een grote slag toegebracht aan het verhullen van criminele geldstromen. Samen met Europol gaat de FIOD de informatie op de ingenomen servers analyseren. Die data moeten op een later moment met andere landen worden gedeeld.

Overige nieuwsberichten

26 juni 2019

Rekenkamer: subsidie elektrische auto's levert minder CO2-winst op

De subsidie voor elektrische auto's is een dure maatregel voor het terugdringen van CO2-uitstoot, vindt de Algemene Rekenkamer. Een ton vermeden CO2-u...

Verder lezen

26 juni 2019

OM legt beslag op 12 miljoen euro in witwaszaak

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben in een grote internationale witwaszaak voor zo'n 12 miljoen euro in beslag genomen. Het geld stond op bankre...

Verder lezen

26 juni 2019

Warm weer, tuinmeubelen en zwembaden zorgen voor vertraging bij PostNL

Mensen die deze week een pakketje verwachten van PostNL moeten mogelijk iets langer wachten dan normaal. Door het warme weer, het grote aantal bestell...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact