Werkonderbrekingen passagiersbegeleiders Schiphol om cao-eisen

Gepubliceerd op:

10 februari 2019


Deel dit bericht:

Passagiersbegeleiders op Schiphol houden zondag werkonderbrekingen. Zij verzorgen op de luchthaven het vervoer van reizigers, die vanwege een beperking of hun leeftijd hulp nodig hebben om zich te verplaatsen van en naar de vliegtuigen.

De ruim 300 medewerkers van het bedrijf Axxicom Airport Caddy hielden vorige week al een stiptheidsactie. Hun werkgever wil niet met vakbond FNV praten over een nieuwe cao, maar alleen met de ondernemingsraad, die dat weigert. Moederbedrijf Trigion heeft als beleid om alleen te onderhandelen met ondernemingsraden, zegt FNV.

De vakbond wil onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, verlichting van het werk en meer personeel. Meer dan 100 stagiairs moeten wat de bond betreft alleen boven de sterkte ingezet worden. Nu werken ze als volwaardige krachten, ook in de nachten.

De oude cao is al drie jaar verlopen. Axxicom won vorig jaar een nieuwe aanbesteding met steun van FNV, en zou daarna volgens de bond over een nieuwe cao gaan onderhandelen, maar het bedrijf zou die toezegging niet nakomen.

Tijdelijke medewerkers

De passagiersbegeleiders ervaren veel werkdruk. Op drukke dagen worden passagiers met een beperking in groepjes weggebracht, omdat er te weinig personeel is. Officieel moeten ze een voor een worden begeleid. Verder horen reizigers die niet kunnen staan of lopen door drie mensen in of uit hun vliegtuigstoel te worden getild, maar in de praktijk zijn dat vaak een of twee begeleiders.

Axxicom is op zoek naar honderden tijdelijke medewerkers voor het vakantieseizoen tussen mei en oktober.

Overige nieuwsberichten

22 februari 2019

Hulpdiensten roepen op tot landelijk pensioenprotest op 18 maart

De hulpdiensten houden op 18 maart een landelijke protestdag tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Werknemers van onder meer de politie, douane, d...

Verder lezen

22 februari 2019

In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken?

Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Dee...

Verder lezen

22 februari 2019

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer w...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact