VVD wil 'doorstartbaan' voor werkloze 45-plussers

Gepubliceerd op:

29 november 2018


Deel dit bericht:

De VVD wil langdurig werkloze 45-plussers aan het werk helpen met een zogeheten 'doorstartbaan'. Dat is een contract voor drie jaar, aangevuld met scholing. In het eerste jaar moet de werknemer dan genoegen nemen met een lager salaris (80 procent), maar dat groeit in de jaren daarna door naar een volwaardig loon.

Kamerlid Wiersma deed dat voorstel bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken. Hij krijgt steun van ouderenbond ANBO. Ook de coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie zijn positief.

De werkloosheid onder mensen van 45 jaar en ouder neemt weliswaar snel af, maar volgens het CBS zitten er nog steeds 134.000 mensen uit die groep zonder werk. En het duurt relatief lang voordat ze een nieuwe baan hebben, meestal een tijdelijk contract.

Drempel voor werkgevers best hoog

Om uit die vicieuze cirkel te komen, moet het kabinet afspraken maken met de vakbonden en de werkgevers over tijdelijke, meerjarige contracten, vindt de VVD.

Wiersma: "De kennis en kunde van ouderen is heel belangrijk. Maar voor werkgevers is de drempel soms best hoog om iemand al lang aan de kant staat, meteen die vaste baan te bieden."

Een driejarig contract met een lager aanvangssalaris kan volgens de VVD die drempel verlagen. Uiteindelijk hoopt Wiersma dat de doorstartbaan wordt omgezet in een vaste aanstelling.

Dat laatste vinden veel oppositiepartijen te vrijblijvend. GroenLinks en 50Plus vinden dat ouderen na die drie jaar eigenlijk een garantie zouden moeten hebben op een vast contract.

SP en PvdA zijn ronduit negatief. Volgens PvdA-Kamerlid Van Dijk betekent het voorstel dat ouderen langer flexibel moeten werken, en dan ook nog salaris inleveren. SP'er Van Kent verwijt Wiersma dat hij alleen maar cadeautjes aan werkgevers geeft.

Ook voor zwaar beroep

Wiersma zegt met zijn voorstel de discussie over vast en flexibel werk te willen doorbreken. "Dit is geen flex, het is niet vast, maar de gulden middenweg voor werknemers en werkgevers."

De VVD en de ANBO denken dat de doorstartbaan niet alleen voor oudere werkzoekenden een oplossing kan zijn, maar ook voor mensen met een zwaar beroep of weinig toekomstperspectief die toch aan het werk willen blijven.

Overige nieuwsberichten

9 december 2018

China waarschuwt Canada na arrestatie Huawei-topvrouw

China eist dat Canada Huawei-topvrouw Meng Wanzhou vrijlaat. De leidinggevende van het elektronicabedrijf werd een week geleden op verzoek van de VS o...

Verder lezen

8 december 2018

Ondernemers druk in de weer met voorbereiding btw-verhoging

Als de Eerste Kamer binnenkort instemt met de nieuwe Belastingwet gaat per 1 januari het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 9 procent. Dat betekent nie...

Verder lezen

8 december 2018

'Uber op weg naar de beurs'

Uber heeft een belangrijke stap gezet op weg naar een beursgang. Het papierwerk daarvoor is donderdag ingediend bij de autoriteiten, melden meerdere A...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact