VS dreigt met heffingen op Goudse en Edammer kaas

Gepubliceerd op:

9 april 2019


Deel dit bericht:

De VS dreigt met importheffingen op Goudse en Edammer kaas als de Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus niet worden stopgezet. De producten staan op een veertien pagina's tellende lijst die is gepubliceerd door het handelskantoor van de Amerikaanse regering.

Naast kazen staan ook goederen als olijfolie, wijn en handtassen in het document. De voorlopige lijst is volgens de Amerikanen goed voor bijna 10 miljard euro aan importheffingen.

'Geen juridische basis'

"Deze zaak speelt al 14 jaar. Het is tijd voor actie", zegt de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. "Ons uiteindelijke doel is om een deal met de EU te sluiten. Wanneer de EU deze schadelijke subsidies aan de vliegtuigmaker beëindigt, kunnen de maatregelen vanuit Amerika hierop worden opgeheven."

Airbus laat in een reactie aan persbureau Reuters weten dat de voorgenomen importheffingen van de VS "geen juridische basis" hebben. De EU heeft nog niet officieel gereageerd.

Heffingen op staal, aluminium

De mogelijke heffingen komen bovenop de importtarieven die de VS al heeft ingesteld op industriële producten als staal en aluminium uit Europa.

Die zijn het gevolg van het het handelsconflict tussen de EU en de VS dat vorig jaar ontstond. President Trump ergert zich aan de in zijn ogen hoge importheffingen op Amerikaanse auto's.

Overige nieuwsberichten

23 januari 2020

Hypotheekrente na echtscheiding niet aftrekbaar

Man en vrouw bezitten sinds 1997 ieder voor 50% een eigen woning met een destijds afgesloten aflossingsvrije hypotheek. Ze gaan uit elkaar en spreken ...

Verder lezen

21 januari 2020

Werknemer krijgt boete of dwangsom

Het komt voor dat uw werknemer een boete krijgt opgelegd ingevolge een strafbeschikking of een daarmee vergelijkbare buitenlandse wijze van bestraffin...

Verder lezen

17 januari 2020

Correctie inkomen DGA

Een dame start als directeur van een nieuwe BV. Om de BV op weg te helpen, gaat ze aan de slag op basis van een kostenvergoeding. Bij goed beleid krij...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact