VS dreigt met heffingen op Goudse en Edammer kaas

Gepubliceerd op:

9 april 2019

Bron: https://nos.nl/l/2279668


Deel dit bericht:

De VS dreigt met importheffingen op Goudse en Edammer kaas als de Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus niet worden stopgezet. De producten staan op een veertien pagina's tellende lijst die is gepubliceerd door het handelskantoor van de Amerikaanse regering.

Naast kazen staan ook goederen als olijfolie, wijn en handtassen in het document. De voorlopige lijst is volgens de Amerikanen goed voor bijna 10 miljard euro aan importheffingen.

'Geen juridische basis'

"Deze zaak speelt al 14 jaar. Het is tijd voor actie", zegt de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. "Ons uiteindelijke doel is om een deal met de EU te sluiten. Wanneer de EU deze schadelijke subsidies aan de vliegtuigmaker beëindigt, kunnen de maatregelen vanuit Amerika hierop worden opgeheven."

Airbus laat in een reactie aan persbureau Reuters weten dat de voorgenomen importheffingen van de VS "geen juridische basis" hebben. De EU heeft nog niet officieel gereageerd.

Heffingen op staal, aluminium

De mogelijke heffingen komen bovenop de importtarieven die de VS al heeft ingesteld op industriële producten als staal en aluminium uit Europa.

Die zijn het gevolg van het het handelsconflict tussen de EU en de VS dat vorig jaar ontstond. President Trump ergert zich aan de in zijn ogen hoge importheffingen op Amerikaanse auto's.

Overige nieuwsberichten

26 augustus 2019

100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de overste...

Verder lezen

26 augustus 2019

Nederland versteent: landbouwgrond wijkt voor bouw

In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna 60.000 hectare aan woonwijken, werkterreinen en infrastructuur bij gekomen. Dat is omgerekend iets minde...

Verder lezen

25 augustus 2019

Strijd om kijker steeds heviger: kies jij Disney, Netflix of toch Videoland?

Als je graag series of films thuis op de bank kijkt, is de kans groot dat je hiervoor Netflix aanzet. Maar dat moet gaan veranderen, als het aan Disne...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact