'VS draagt Chinezen op homodating-app Grindr weer te verkopen'

Gepubliceerd op:

27 maart 2019


Deel dit bericht:

Het Chinese bedrijf Kunlun, dat sinds 2016 eigenaar is van de Amerikaanse homodating-app Grindr, gaat die app weer verkopen. Kunlun doet dat nadat een Amerikaanse overheidsinstantie de Chinese eigenaars heeft laten weten dat hun overname van Grindr een nationaal veiligheidsrisico oplevert. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen.

Die instantie is de CFIUS, het comité dat gaat over buitenlandse investeringen in de VS. Het komt niet vaak voor dat een bedrijfsovername die al heeft plaatsgevonden door een actie van de CFIUS moet worden teruggedraaid.

Hiv-status

Op Grindr kunnen gebruikers allerlei informatie over zichzelf delen, zoals hun locatie, foto's en ook hiv-status. Vorig jaar kwam het bedrijf achter de app in het nieuws omdat het die hiv-status ook deelde met twee externe bedrijven. Grindr stopte daar toen mee.

Afgelopen zomer zei Kunlun nog plannen te hebben voor een beursgang van Grindr. Maar dan zou Kunlun nog lange tijd een deel van Grindr in bezit houden. Vanwege de zorgen van de Amerikanen wil Kunlun de dating-app nu in zijn geheel aan een ander bedrijf verkopen via een veiling.

Amerikaanse investeerders

Volgens de bronnen van Reuters heeft Grindr al Amerikaanse investeerders gepolst voor een overname. De app had eind vorig jaar wereldwijd zo'n 3,8 miljoen dagelijkse gebruikers.

In de afgelopen twee jaar blokkeerde de CFIUS al vaker overnames van Amerikaanse bedrijven door Chinese bedrijven, namelijk die van geldtransactiebedrijf MoneyGram en online marketingbedrijf AppLovin. Ook heeft president Trump de Amerikaanse overheid verboden om diensten en producten af te nemen van het Chinese telecombedrijf Huawei.

Overige nieuwsberichten

17 januari 2020

Correctie inkomen DGA

Een dame start als directeur van een nieuwe BV. Om de BV op weg te helpen, gaat ze aan de slag op basis van een kostenvergoeding. Bij goed beleid krij...

Verder lezen

14 januari 2020

Alimentatie of loon van BV ex-echtgenoot

Een echtgenote is in loondienst bij enkele BV’s van haar man. Ze gaan scheiden. De vrouw draagt haar taken over, neemt afscheid van de medewerke...

Verder lezen

9 januari 2020

Schenking door huwelijkse voorwaarden?

Een man met een vermogen van ongeveer 150 miljoen en een vrouw, die circa een miljoen bezit, gaan trouwen. Maar eerst stellen ze huwelijkse voorwaarde...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact