Vakbonden de straat op voor pensioen

Gepubliceerd op:

24 januari 2019


Deel dit bericht:

De vakbonden gaan de komende weken actievoeren voor een beter pensioenakkoord. FNV, CNV en VCP willen hun eisen kracht bijzetten met stakingsacties, werkonderbrekingen en een grote landelijke actiedag op 18 maart.

De onderhandelingen liepen twee maanden geleden vast en sindsdien is er eigenlijk niks meer gebeurd. De bonden staan onder meer voor het bevriezen van de AOW-leeftijd, indexatie van de pensioenen en een pensioenregeling voor zzp'ers en flexwerkers.

De komende weken houden de vakbonden honderden informatiebijeenkomsten bij bedrijven en vakbondskantoren. Op zaterdag 2 februari wordt een grote voorbereidingsbijeenkomst in Utrecht gehouden met het oog op de landelijke actiedag van 18 maart.

De vakbonden hebben minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken dringend opgeroepen om de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel te hervatten en verwachten binnen een week een reactie.

Korten

"Er is veel onvrede over de pensioenen en een toenemende actiebereidheid in allerlei sectoren", zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. "Het kabinet moet structureel over de brug komen om de pensioenproblemen op te lossen, waar alle Nederlanders en generaties mee te maken hebben."

Ondertussen blijkt uit de verslechterde dekkingsgraden van veel pensioenfondsen dat korten van de pensioenen in 2020 of 2021 bijna onvermijdelijk wordt.

Op 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Die zullen naar verwachting leiden tot een verschuiving in de krachtsverhoudingen in de Eerste Kamer. De regeringscoalitie verliest zijn meerderheid, waardoor de stem van de oppositie cruciaal wordt voor een pensioenakkoord.

Overige nieuwsberichten

17 februari 2019

Britse luchtvaartmaatschappij failliet: brexit duwt ons over het randje

Een Britse luchtvaartmaatschappij zegt per direct te moeten stoppen als gevolg van de brexit. Flybmi heeft alle vluchten geschrapt en zelfs passagiers...

Verder lezen

16 februari 2019

Vanaf wanneer wordt elektrisch rijden nou een beetje te betalen?

2019 lijkt het jaar te worden van de elektrische auto. Audi, Nissan, Volkswagen, BMW: de meeste automerken zetten vol in op de productie van elektrisc...

Verder lezen

16 februari 2019

Geld binnen Nederland straks in 5 seconden overgeboekt

Nederlandse banken starten deze maand met een nieuw betalingssysteem, waardoor er straks binnen vijf seconden geld van rekening A op rekening B staat,...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact