Toezichthouders doen onderzoek naar zorginstelling Loek Winter

Gepubliceerd op:

30 november 2018


Deel dit bericht:

De Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd doen gezamenlijk onderzoek naar zorginstelling DeSeizoenen. Aanleiding zijn "verontrustende signalen" die zijn binnengekomen over "bestuurlijke en financiële constructies".

Woon- en werkgemeenschap DeSeizoenen is een commerciële zorginstelling voor gehandicaptenzorg met zeven locaties. Eigenaar zijn de zorgondernemers Loek Winter, Willem de Boer en twee andere aandeelhouders. Winter en De Boer zijn bekend van het in oktober failliet verklaarde MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen.

Winst in de zorg

Winter is al jaren actief als koper van zorginstellingen. Hij verdient als aandeelhouder geld op het vastgoed van zijn ondernemingen. In het geval van de antroposofische zorgorganisatie DeSeizoenen omzeilt hij op deze manier het winstverbod, zegt de advocaat van de Cliëntenraad van DeSeizoenen in Trouw.

Dat winstverbod houdt in dat elke winst die in de zorg wordt gemaakt, moet terugvloeien in diezelfde hulpverlening. Maar volgens advocaat Lohman van de Cliëntenraad betaalt de zorgtak van DeSeizoenen te veel geld aan het vastgoed- en facilitair bedrijf. Het gaat om geld dat eigenlijk aan cliënten zou moet worden besteed, zegt hij.

Twijfels

Vanwege dezelfde twijfels over de tarieven van de zusterbedrijven stapte de Cliëntenraad eerder dit jaar naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Daar kreeg de Cliëntenraad nul op het rekest.

Over de inhoud van het nu lopende onderzoek willen de toezichthouders niets zeggen. Het is nog niet bekend wanneer het rapport klaar is.

Overige nieuwsberichten

15 december 2018

Het grote luchtprobleem: de helft van jouw pakje is eigenlijk lucht

Je bestelt iets kleins online en dat wordt vervolgens bezorgd in een veel te grote doos, vol met vulmateriaal. Het is iets dat maar al te vaak voorkom...

Verder lezen

15 december 2018

DSM-topman Sijbesma 'invloedrijkste Nederlander'

DSM-topman Feike Sijbesma is de nieuwe nummer één in de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Hij lost oud-minister en voormalig Akzo-to...

Verder lezen

15 december 2018

Klachten over slechte werkomstandigheden bij online supermarkt Picnic

Bij distributiecentra van online supermarkt Picnic is sprake van een onveilige werkomgeving. De werkdruk is te hoog en de beloningen te laag. Dat schr...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact