Sterk jaar voor Philips, ondanks geopolitieke spanningen

Gepubliceerd op:

29 januari 2019


Deel dit bericht:

Philips heeft een sterk jaar achter de rug, in lijn met de eigen doelstellingen voor omzetgroei en winstgevendheid. De omzet nam in 2018 toe met 5 procent naar 18,1 miljard euro. De nettowinst komt uit op 1,1 miljard euro. Dat is 800 miljoen euro lager dan in 2017.

Operationeel ging het het gezondheidstechnologiebedrijf voor de wind, ondanks een zwak derde kwartaal. De orderportefeuille groeide met 10 procent, vooral in de medische apparatuur, zoals voor echografie en CT-scanners.

Het blijft voor het bedrijf laveren tussen turbulentie op de markten en wereldwijde geopolitieke spanningen, zoals handelsoorlogen en de dreigende brexit. Philips verwacht dat het in de loop van het jaar beter wordt en handhaaft de doelstelling van 4 tot 6 procent omzetgroei.

Aandeelhouders beloond

De lagere winst is voor een flink deel het gevolg van de verkoop en het afkoppelen in 2017 van de led- en lichtdivisie, die nu onder de naam Signify helemaal op eigen benen staat. Philips bezit nog 16,5 procent van de aandelen.

Verder gaat de onderneming de aandeelhouders belonen. Het dividend, de winstuitkering aan aandeelhouders, wordt met 6 procent verhoogd. Ook wordt er voor 1,5 miljard euro eigen aandelen ingekocht. Voor aandeelhouders is dat gunstig, omdat de winst dan over minder uitstaande aandelen verdeeld wordt.

Overige nieuwsberichten

22 februari 2019

Hulpdiensten roepen op tot landelijk pensioenprotest op 18 maart

De hulpdiensten houden op 18 maart een landelijke protestdag tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Werknemers van onder meer de politie, douane, d...

Verder lezen

22 februari 2019

In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken?

Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Dee...

Verder lezen

22 februari 2019

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer w...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact