Software-update voor 737 MAX is klaar, zegt Boeing

Gepubliceerd op:

17 mei 2019

Bron: https://nos.nl/l/2285029


Deel dit bericht:

Vliegtuigbouwer Boeing zegt dat de software-update voor de 737 MAX-vliegtuigen af is. Vrijwel alle toestellen van dat type staan sinds maart aan de grond, na twee dodelijke ongelukken in een half jaar tijd. Boeing zegt dat het inmiddels 360 vlieguren heeft gemaakt met de nieuwe software, tijdens 207 vluchten.

De update van de software moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Die laat weten dat de software nog niet naar hen is opgestuurd. Ook moet de FAA kijken naar de handleiding voor de piloten die moeten werken met de nieuwe software. De autoriteit komt naar verwachting op 23 mei bijeen om met andere luchtvaartautoriteiten te praten over de update.

Het kan dan nog lang duren voor de toestellen weer mogen vliegen. The Wall Street Journal meldde enkele dagen geleden dat Boeing mogelijk pas halverwege augustus alle benodigde certificaten binnen heeft, waarna de gestrande toestellen weer in gebruik genomen kunnen worden.

Foutieve data

Bij de twee crashes met toestellen van Lion Air en Ethiopian Airlines kwamen in totaal 346 mensen om het leven. In beide gevallen speelde waarschijnlijk een softwareprobleem in het MCAS-systeem een rol. Dat systeem drukt de neus van het toestel automatisch naar beneden als het vliegtuig te snel stijgt. Het systeem zou foutieve data hebben gekregen van een sensor.

Vorige week werd bekend dat Boeing al ruim een jaar wist dat er problemen waren met de software van het toestel. In mei 2017 werd vastgesteld dat een waarschuwingssysteem in de cockpit niet goed werkte als een van de sensoren foute informatie doorgaf.

Uit een intern onderzoek van Boeing kwam toen naar voren dat de fout niet gevaarlijk was voor de veiligheid.

Eerder maakten we onderstaande uitlegvideo over de problemen met de Boeing 737 MAX:

Overige nieuwsberichten

26 augustus 2019

100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de overste...

Verder lezen

26 augustus 2019

Nederland versteent: landbouwgrond wijkt voor bouw

In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna 60.000 hectare aan woonwijken, werkterreinen en infrastructuur bij gekomen. Dat is omgerekend iets minde...

Verder lezen

25 augustus 2019

Strijd om kijker steeds heviger: kies jij Disney, Netflix of toch Videoland?

Als je graag series of films thuis op de bank kijkt, is de kans groot dat je hiervoor Netflix aanzet. Maar dat moet gaan veranderen, als het aan Disne...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact