'Shell maakte van mij een in armoede levende weduwe'

Gepubliceerd op:

12 februari 2019


Deel dit bericht:

Het was een belangrijke dag voor vier Nigeriaanse weduwen die een rechtszaak hebben aangespannen tegen Shell. Hun echtgenoten werden in 1995 geëxecuteerd door het toenmalige regime in Nigeria. De weduwen houden Shell hier mede voor verantwoordelijk. "Shell kwam in mijn leven en maakte van mij een in armoede levende weduwe", zei een geëmotioneerde Esther Kiobel tijdens de zitting.

Weduwe Kiobel vroeg vanmiddag waarom Shell een gang naar de rechter 'probeert te ontlopen'. "Als Shell echt niks te verbergen heeft, waarom tonen ze dat dan niet gewoon tijdens een rechtszaak aan?" De twee andere weduwen waren vandaag niet aanwezig omdat zij geen visum konden krijgen.

Invloed op het regime

Volgens de advocaten van de weduwen zouden er banden zijn geweest tussen Shell en de geheime dienst van het regime. Het regime trad hard op tegen de lokale bevolking die protesteerde en volgens de advocaten zou Shell dit alleen maar hebben gestimuleerd. "De verzoeken om ingrijpen van Shell resulteerden in arrestaties, doden en gewonden, maar dat weerhield Shell er niet van te blijven vragen om ingrijpen."

Shell ontkent

Shell heeft altijd elke betrokkenheid bij de executies stellig ontkend. De multinational zegt juist gepleit te hebben voor gratie voor de negen Ogoni-leiders. "De waarheid is dat we niet verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd. Het is tragisch en het heeft impact gehad op ons allemaal, maar Shell is niet verantwoordelijk", zei Igo Weli, directeur externe relaties Shell Nigeria.

Tien jaar geleden kreeg de familie van een van de Ogoni-leiders een schadevergoeding van 15,5 miljoen dollar van Shell, maar het bedrijf bekende nadrukkelijk geen schuld. Volgens de multinational ging het om een 'humanitair gebaar' om de nabestaanden te compenseren voor hun verlies en de juridische kosten.

De rechtbank doet 8 mei uitspraak over de zaak.

Overige nieuwsberichten

17 februari 2019

Britse luchtvaartmaatschappij failliet: brexit duwt ons over het randje

Een Britse luchtvaartmaatschappij zegt per direct te moeten stoppen als gevolg van de brexit. Flybmi heeft alle vluchten geschrapt en zelfs passagiers...

Verder lezen

16 februari 2019

Vanaf wanneer wordt elektrisch rijden nou een beetje te betalen?

2019 lijkt het jaar te worden van de elektrische auto. Audi, Nissan, Volkswagen, BMW: de meeste automerken zetten vol in op de productie van elektrisc...

Verder lezen

16 februari 2019

Geld binnen Nederland straks in 5 seconden overgeboekt

Nederlandse banken starten deze maand met een nieuw betalingssysteem, waardoor er straks binnen vijf seconden geld van rekening A op rekening B staat,...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact