Schouten: kabinet staat om vissers heen

Gepubliceerd op:

12 februari 2019


Deel dit bericht:

Minister Schouten wil geld beschikbaar stellen voor innovatieve methoden voor vissers. Dat zei ze tegen de vissers die voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag demonstreerden tegen het dreigende verbod op pulsvissen.

Ondanks verzet van het Nederlandse kabinet is de kans groot dat in de Europese Unie een verbod komt op pulsvissen. Dat is een methode waarmee met elektriciteit vissen uit de zeebodem worden gelokt.

Overgangstermijn

Vorig jaar stemde het Europees Parlement al voor een verbod, na protesten tegen de methode door voornamelijk Franse en Britse vissers en milieugroepen. Die zeggen dat de elektriciteit al het leven uit de zee wegneemt. Nederlandse vissers vinden juist dat hun methode beter is voor het milieu.

De afgelopen dagen werd steeds duidelijker dat zo'n verbod erg dichtbij is. De inzet van het kabinet lijkt er nu vooral op gericht een overgangstermijn af te spreken. Waarschijnlijk worden daar morgen knopen over doorgehakt.

Schouten zei dat het kabinet "om de vissers heen wil staan", waardoor er een toekomst voor hen is. Ze benadrukte dat de visserij niet alleen een economische sector is, maar ook cultuurhistorisch van belang is.

Overige nieuwsberichten

22 februari 2019

Hulpdiensten roepen op tot landelijk pensioenprotest op 18 maart

De hulpdiensten houden op 18 maart een landelijke protestdag tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Werknemers van onder meer de politie, douane, d...

Verder lezen

22 februari 2019

In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken?

Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Dee...

Verder lezen

22 februari 2019

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer w...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact