Russische ambassadeur: 'Gaslevering is puur commercieel'

Gepubliceerd op:

8 januari 2019


Deel dit bericht:

Gasproject Nord Stream 2 kent geen geopolitieke motieven en is puur commercieel. In een open brief in De Telegraaf schrijft de Russische ambassadeur in Nederland, Alexander Sjoelgin, dat Nederland bovendien zelf moet bepalen welk gas beter is voor het land: "Het goedkope Russische, of het dure Amerikaanse gas".

Sjoelgin reageert daarmee op een oproep tot een boycot door de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Die zei vorig jaar niet uit te sluiten dat Nederlandse bedrijven sancties opgelegd krijgen als ze verbonden blijven aan het project dat 26 miljoen huishoudens van gas kan voorzien. Ook verzocht hij in een open brief om de Russen "niet de macht te geven over jullie gasvoorziening."

Sinds 2011 ligt er al een pijpleiding die loopt van Rusland naar Duitsland onder de Oostzee. Nu moet er een tweede pijpleiding komen: Nord Stream 2. De 1200 kilometer lange gaspijplijn moet miljarden kubieke meters gas van Rusland naar Europa voeren. De contracten voor de aanleg van de pijplijn zijn getekend - onder meer door Shell - en een deel ervan is al gebouwd, maar de weerstand ertegen blijft groot.

De Amerikanen vinden dat Rusland met het project zijn invloed in West-Europa vergroot. Maar het kabinet beschouwt de pijplijn als een privaat project en ziet daarom geen actieve rol voor Nederland in de zaak.

Veel landen in Oost-Europa zijn daarnaast bezorgd over de (politieke) gevolgen van het project. Ze vrezen dat Europa steeds afhankelijker zal worden van Russisch gas en dat sommige landen bovendien miljarden mislopen aan overslagkosten.

Rusland reageert nu met de open brief direct op de oproep van de VS om af te zien van Russisch gas door onder meer te wijzen op de commerciële aard van het project. "Vijf grote Europese bedrijven nemen er als crediteuren deel aan; de regeringen van de betreffende landen onderkennen dit. Nord Stream 2 staat niet in tegenstelling met de Europese wetgeving."

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact