Rijkste mensen 450 miljard minder waard, ook Nederlanders 'armer'

Gepubliceerd op:

31 december 2018


Deel dit bericht:

De 500 rijkste mensen ter wereld hebben een slecht jaar achter de rug. Door de dalende beurskoersen ging hun gezamenlijke vermogen omlaag met 451 miljard dollar, zo heeft persbureau Bloomberg uitgerekend. De daling is een enorm contrast met 2017, toen hun waarde juist met ruim een biljoen dollar (1000 miljard) steeg.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is met een verlies van bijna 20 miljard dollar de grootste verliezer van het jaar. Dat wil niet zeggen dat hij nu op een houtje moet bijten, want zijn vermogen is nog altijd 53 miljard. Ook Amancio Ortega van modebedrijf Inditex (onder meer Zara) verloor fors en zag zijn vermogen dalen met 16,6 miljard dollar naar 58,7 miljard.

Jeff Bezos

Amazon-baas Jeff Bezos kan wel terugkijken op een prima jaar. Hij kreeg er 24 miljard bij en is nu 123 miljard dollar 'waard'. Toch heeft ook hij last van de malaise op de beurzen: Bezos was in september nog 45 miljard dollar meer waard.

Andere winnaars zijn onder meer Steve Ballmer (ex-Microsoft, +5 miljard) en Tesla-baas Elon Musk, die er 4 miljard bij kreeg. Dat is niet genoeg om het totale verlies voor Amerikaanse miljardairs goed te maken: ze verloren bij elkaar 76 miljard dollar.

Ook de Chinese rijkaards hebben een matig jaar achter de rug. Zij verloren dit jaar, net als de Amerikanen, 76 miljard dollar. Onder meer Alibaba-oprichter Jack Ma moest zo'n tien miljard dollar inleveren maar blijft met 36 miljard dollar wel de rijkste Chinees. Ook Pony Ma van internetgigant Tencent verloor miljarden. Lei Jun van smartphonemaker Xiaomi werd met 8,6 miljard wel veel rijker.

Nieuwe namen op de lijst zijn onder meer Tim Sweeney van het spel Fortnite (7,2 miljard dollar) en Denise Coates, de oprichter van wedkantoor Bet365. Zij staat op de lijst met een vermogen van 4,1 miljard dollar.

Nederlanders armer

Twee Nederlanders horen bij de rijkste 500 mensen ter wereld. Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken is de op 73-na rijkste mens ter wereld met een geschat vermogen van 13,8 miljard dollar. Zij leverde zo'n twee miljard dollar in.

Randstad-oprichter Frits Goldschmeding staat op plek 469. Hij heeft een vermogen van 3,8 miljard dollar en levert daarmee ruim een miljard dollar in ten opzichte van vorig jaar.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact