Recordaantal huishoudens kiest voor andere energieleverancier

Gepubliceerd op:

15 mei 2019

Bron: https://nos.nl/l/2284700


Deel dit bericht:

Nog nooit wisselden zo veel consumenten van energieleverancier. Bijna een op de vijf huishoudens koos de afgelopen twaalf maanden voor een ander bedrijf voor hun elektriciteit en gas, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt.

De voornaamste reden was kostenbesparing. Voor 71 procent van de overstappers was de prijs de belangrijkste reden om te veranderen van leverancier. In totaal stapten tussen april 2018 en april 2019 bijna 1,6 miljoen van de 8 miljoen huishoudens over.

Consumenten blijken gevoelig voor het welkomstcadeau; dat is na de prijs de voornaamste reden om hun stroom en gas ergens anders vandaan te halen. De levering van groene energie staat op drie.

Aan de deur

Verkopen aan de deur levert energiebedrijven nog steeds klanten op, blijkt uit de cijfers. Bijna een op de tien mensen die de switch maakte, deed dat via een verkoper aan de deur. Dat is wel de helft minder dan twee jaar geleden. De meeste mensen maken de overstap via de website van het energiebedrijf of via een vergelijkingssite.

Consumenten hebben op dit moment de keuze uit 57 energieleveranciers. Dat zijn er twee minder dan vorig jaar, maar ten opzichte van vijftien jaar geleden is de keuze flink toegenomen. In 2004 waren er slechts negen leveranciers.

Oostelijke provincies

In het NOS Radio 1 Journaal reageerde Coen de Ruiter, directeur van vergelijkingssite Independer, vanochtend op het nieuws. "Veertien jaar nadat de markt is vrijgegeven heeft zo'n 26 procent van de mensen nooit iets aan hun contract gedaan. Dit zijn uiteindelijk zo'n twee miljoen huishoudens."

Volgens hem laten deze mensen geld liggen. Met name in de oostelijke provincies, waaronder Overijssel en Groningen, zouden consumenten volgens De Ruiter minder geneigd zijn om over stappen.

Overige nieuwsberichten

23 mei 2019

Luchtvaartautoriteit VS: onduidelijk wanneer Boeing 737 MAX weer vliegt

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) weet nog niet wanneer de Boeing 737 Max-vliegtuigen weer mogen opstijgen. Wereldwijd staan vrijwel alle toes...

Verder lezen

23 mei 2019

Veel minder vergunningen afgegeven voor nieuwbouwwoningen

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de St...

Verder lezen

22 mei 2019

'Witwasmachine' voor virtuele munten uit de lucht gehaald

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben een witwasmethode voor criminelen onbruikbaar gemaakt. De rechercheurs hebben een zogeheten cryptocurrency m...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact