Poolse tv: Huawei-directeur gearresteerd, wordt beschuldigd van spionage

Gepubliceerd op:

11 januari 2019


Deel dit bericht:

De Poolse autoriteiten hebben dinsdag de verkoopdirecteur van Huawei in Polen gearresteerd. Dat de meldt de Poolse publieke omroep. Weijing W. wordt beschuldigd van spionage voor de Chinese overheid.

Het kantoor van Huawei en het huis van W. zijn doorzocht door de Poolse binnenlandse veiligheidsdienst, meldt de omroep. Hierbij zijn documenten en elektrische gegevensdragers meegenomen.

Ontkennen beschuldiging

Naast W. is ook een Poolse verdachte aangehouden op beschuldiging van spionage voor China. Hij werkte tot voor kort voor telecomprovider Orange en tot 2011 voor de binnenlandse veiligheidsdienst, meldt de omroep.

De twee zeggen dat ze onschuldig zijn, maar willen verder niets zeggen. Als ze worden veroordeeld kunnen ze tot 10 jaar cel krijgen. Het is niet duidelijk waarvan ze precies worden beschuldigd.

Huawei zegt de zaak te onderzoeken en onthoudt zich verder van commentaar.

Negatief in het nieuws

Het Chinese smartphonemerk Huawei is de laatste tijd vaak negatief in het nieuws. In december werd een topvrouw van het bedrijf aangehouden in Canada vanwege het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Daarnaast zijn er in de VS en in Europa veel zorgen over mogelijke spionage door Huawei. Harde bewijzen daarvoor tot nu toe niet geleverd.

Overige nieuwsberichten

26 maart 2019

'Apeldoorn aan Zee' is al realiteit; steeds meer strandpaviljoens in binnenland

Een strandpaviljoen in Apeldoorn, of in Vught, Amersfoort of Lopikerkapel: sommigen kijken er misschien raar van op, en toch zijn ze er. Het aantal st...

Verder lezen

26 maart 2019

Apple komt met videodienst vol sterren, maar lijkt geen gevaar voor Netflix

Apple liet vandaag een andere kant van zichzelf zien. Op een podium, dat op een gegeven moment was overgenomen door grote namen uit Hollywood, present...

Verder lezen

25 maart 2019

Op=op Voordeelshop vraagt faillissement aan, bijna 1200 banen in gevaar

Op=op Voordeelshop heeft faillissement aangevraagd. De budgetdrogisterijketen met rond de 150 winkels zit in financieel zwaar weer, zou zijn verteld a...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact