Poolse tv: Huawei-directeur gearresteerd, wordt beschuldigd van spionage

Gepubliceerd op:

11 januari 2019


Deel dit bericht:

De Poolse autoriteiten hebben dinsdag de verkoopdirecteur van Huawei in Polen gearresteerd. Dat de meldt de Poolse publieke omroep. Weijing W. wordt beschuldigd van spionage voor de Chinese overheid.

Het kantoor van Huawei en het huis van W. zijn doorzocht door de Poolse binnenlandse veiligheidsdienst, meldt de omroep. Hierbij zijn documenten en elektrische gegevensdragers meegenomen.

Ontkennen beschuldiging

Naast W. is ook een Poolse verdachte aangehouden op beschuldiging van spionage voor China. Hij werkte tot voor kort voor telecomprovider Orange en tot 2011 voor de binnenlandse veiligheidsdienst, meldt de omroep.

De twee zeggen dat ze onschuldig zijn, maar willen verder niets zeggen. Als ze worden veroordeeld kunnen ze tot 10 jaar cel krijgen. Het is niet duidelijk waarvan ze precies worden beschuldigd.

Huawei zegt de zaak te onderzoeken en onthoudt zich verder van commentaar.

Negatief in het nieuws

Het Chinese smartphonemerk Huawei is de laatste tijd vaak negatief in het nieuws. In december werd een topvrouw van het bedrijf aangehouden in Canada vanwege het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Daarnaast zijn er in de VS en in Europa veel zorgen over mogelijke spionage door Huawei. Harde bewijzen daarvoor tot nu toe niet geleverd.

Overige nieuwsberichten

26 juni 2019

Rekenkamer: subsidie elektrische auto's levert minder CO2-winst op

De subsidie voor elektrische auto's is een dure maatregel voor het terugdringen van CO2-uitstoot, vindt de Algemene Rekenkamer. Een ton vermeden CO2-u...

Verder lezen

26 juni 2019

OM legt beslag op 12 miljoen euro in witwaszaak

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben in een grote internationale witwaszaak voor zo'n 12 miljoen euro in beslag genomen. Het geld stond op bankre...

Verder lezen

26 juni 2019

Warm weer, tuinmeubelen en zwembaden zorgen voor vertraging bij PostNL

Mensen die deze week een pakketje verwachten van PostNL moeten mogelijk iets langer wachten dan normaal. Door het warme weer, het grote aantal bestell...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact