Pensioenfondsen koersen hard aan op korten

Gepubliceerd op:

18 juli 2019

Bron: https://nos.nl/l/2293961


Deel dit bericht:

De pensioenen van 8 miljoen mensen dreigen volgend jaar gekort te worden. De dekkingsgraad van de vier grootste pensioenfondsen ABP, Zorg & Welzijn, PMT en PME is door de lage rente verder gedaald en nadert de kritische grens waarop in de pensioenuitkeringen gesneden moet worden. Bij PME en PMT was korten in 2020 al aan de orde, bij ABP en Zorg & Welzijn is dat nu ook het geval.

De beurskoersen mogen dan wel stijgen, de extreem lage rente doet pensioenfondsen de das om. Met de beleggingsrendementen is niks mis, die liggen boven de 10 procent. "In het eerste halfjaar van 2019 behaalden we een rendement van 12,7 procent en verdienden we 139 miljoen euro per dag voor onze deelnemers", zegt directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg & Welzijn.

Maar het is niet genoeg. Door de lage rente moeten grotere buffers worden aangehouden, waardoor de dekkingsgraad gedrukt wordt. "We houden met de huidige regels en de lage rente ernstig rekening met een verlaging van de pensioenen, dat kan zelfs al in 2020 zijn", aldus Borgdorff.

Gevaarlijk dicht

Het ABP heeft de laagste dekkingsgraad in jaren en zit gevaarlijk dicht bij de kritische grens waarop pensioenen hoe dan ook gekort zullen moeten worden. Wellicht al in 2020, denkt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.

De commissie-Dijsselbloem stelde onlangs de rekenrente vast en trok de kritische grens op. Dat maakt het voor pensioenfondsen nog moeilijker om de vereiste dekkingsgraad te halen, in een markt waarin de rente alsmaar verder daalt. Bij een dekkingsgraad onder 95 procent moet er gekort worden.

Het ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg & Welzijn dreigen daardoor volgend jaar ook te moeten korten. Het pensioenfonds voor de Bouw bevindt zich ver van de gevarenzone.

FNV: korten in ijskast

De verslechtering en dreigende verlaging valt niet goed bij de FNV. Niet uit te leggen en niet te begrijpen, gezien de overvolle pensioenkassen en met het pas gesloten pensioenakkoord in het achterhoofd. Daarin zit een belofte dat korten in de toekomst minder vaak voorkomt. Het korten moet in de ijskast, vindt de FNV.

Samen hebben de pensioenfondsen volgens De Nederlandsche Bank eind maart 1428 miljard euro aan belegd vermogen uitstaan, bijna twee keer zoveel als het bbp van de hele Nederlandse economie.

Overige nieuwsberichten

26 augustus 2019

100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de overste...

Verder lezen

26 augustus 2019

Nederland versteent: landbouwgrond wijkt voor bouw

In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna 60.000 hectare aan woonwijken, werkterreinen en infrastructuur bij gekomen. Dat is omgerekend iets minde...

Verder lezen

25 augustus 2019

Strijd om kijker steeds heviger: kies jij Disney, Netflix of toch Videoland?

Als je graag series of films thuis op de bank kijkt, is de kans groot dat je hiervoor Netflix aanzet. Maar dat moet gaan veranderen, als het aan Disne...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact