Opnieuw goed jaar KLM, topman Elbers blij na 'moeilijke periode'

Gepubliceerd op:

20 februari 2019

Bron: https://nos.nl/l/2272722


Deel dit bericht:

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een goed jaar achter de rug. Vorig jaar was de winst ruim een miljard euro, ongeveer net zo veel als een jaar eerder. Topman Pieter Elbers is tevreden met het resultaat.

Hij reageerde ook op de speculatie over zijn positie de afgelopen weken. "Het is een complexe periode geweest. Ik ben blij dat die achter de rug is en dat we gewoon vooruitgaan."

Elbers zei dat hij zich nu weer vooral wil bezighouden met de "business":

Gisteren werd bekend dat Elbers mag aanblijven als president-directeur van KLM. Er waren geruchten dat de Canadese topman Ben Smith van Air France-KLM van de Nederlander af wilde, omdat hij van het concern meer één bedrijf wil smeden.

In ruil voor het aanblijven van Elbers, treedt Smith toe tot de raad van commissarissen van KLM. Dat betekent in de praktijk dat hij over zijn schouder gaat meekijken. De KLM-topman zei dat hij samen met de Canadees "alle onderdelen Air France-KLM een stap verder wil helpen".

Hij is daarom blij met het speciale comité van ceo's dat in het leven is geroepen. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat we als KLM meesturen met de koers van het bedrijf. Dat we de dingen die we in Amsterdam of Amstelveen goed doen, ook kunnen delen met de collega's daar."

'Niet achterover leunen'

Elbers zei dat de cijfers laten zien dat het goed gaat bij KLM. "Maar je kan nooit achterover leunen." Bij Air France waren de resultaten het afgelopen jaar een stuk minder. De winst kelderde er met 600 miljoen euro naar ruim 250 miljoen euro.

Het verschil in resultaten met het zusterbedrijf is volgens Elbers te danken aan de bedrijfsvoering bij KLM. "Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat alle wijzertjes de goede kant op gaan."

De Nederlandse topman ging ook nog in op alle steun die hij de afgelopen tijd kreeg van het KLM-personeel. Dat voerde actie voor zijn aanblijven. Een petitie werd 25.000 keer ondertekend. Dat is hartverwarmend geweest, zei Elbers.

Overige nieuwsberichten

23 mei 2019

Luchtvaartautoriteit VS: onduidelijk wanneer Boeing 737 MAX weer vliegt

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) weet nog niet wanneer de Boeing 737 Max-vliegtuigen weer mogen opstijgen. Wereldwijd staan vrijwel alle toes...

Verder lezen

23 mei 2019

Veel minder vergunningen afgegeven voor nieuwbouwwoningen

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de St...

Verder lezen

22 mei 2019

'Witwasmachine' voor virtuele munten uit de lucht gehaald

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben een witwasmethode voor criminelen onbruikbaar gemaakt. De rechercheurs hebben een zogeheten cryptocurrency m...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact