OPEC en Rusland verlagen olieproductie steviger dan verwacht

Gepubliceerd op:

7 december 2018


Deel dit bericht:

De landen van de OPEC hebben met instemming en steun van Rusland besloten tot een aanzienlijke beperking van de hoeveelheid olie die ze oppompen. Vanaf 1 januari worden elke dag 1,2 miljoen vaten olie minder geproduceerd.

De OPEC-landen gaan 800.000 vaten minder oppompen, terwijl Rusland en andere niet-OPEC-leden 400.000 vaten minder uit de grond halen. De beperking geldt voor een periode van zes maanden.

De productiebeperking is groter dan de 1 miljoen vaten per dag die analisten hadden verwacht. Er was direct gevolg voor de olieprijs: die schoot na de bekendmaking van het nieuws met zo'n vijf procent omhoog.

Wereldeconomie

De OPEC-landen hebben twee dagen moeizaam overlegd in Wenen over de beperking van de olieproductie. De Amerikanen oefenden druk uit op met name het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië om af te zien van de productieverlaging om de wereldeconomie niet te schaden.

Daarnaast was Iran tegen productieverlaging. De Iraniërs zuchten onder de hernieuwde sancties van de VS en hebben de oliedollars hard nodig. Besloten is nu dat Iran zijn productie niet hoeft te verlagen, terwijl de inkomsten wel stijgen door de hogere olieprijs.

In april worden de beperking geëvalueerd. De OPEC-leden pompen dagelijks ruim 33 miljoen vaten olie op.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact