Onrust bij KLM: moet leider Elbers gedwongen vertrekken?

Gepubliceerd op:

12 februari 2019


Deel dit bericht:

Air France-KLM baas Benjamin Smith zou af willen van zijn collega Pieter Elbers die de Nederlandse tak van het bedrijf runt. Dat denkt het KLM-personeel. Zij zijn een handtekeningenactie gestart voor het aanhouden van Elbers, die inmiddels meer dan 21.000 keer ondertekend is.

Elbers wordt gezien als beschermer van de Nederlandse belangen binnen Air France-KLM. Bij KLM zijn ze dus erg blij met hem en willen ze graag dat hij blijft. Maar het Franse deel van het bedrijf zou prima zonder hem verder willen, is het personeel bang voor.

Ook KLM-topmanagers zijn bang voor een vertrek van Elbers nu zijn termijn binnenkort afloopt. Afgelopen vrijdag stuurden zij een brandbrief aan de raad van commissarissen van Air France-KLM waarin ze hun zorgen uitten over 'recente ontwikkelingen' binnen het luchtvaartbedrijf.

Conflict

De hoogste baas van Air France KLM, Benjamin Smith, wil dat de moedermaatschappij meer invloed krijgt op KLM. In 2003 nam de Franse luchtvaartmaatschappij KLM over, maar KLM behield een autonome positie binnen het bedrijf. Bij de overname werd onder meer afgesproken dat beide maatschappijen over hun eigen geld blijven gaan. Maar Smith wil dat de moedermaatschappij, Air France dus, alle kasstromen gaat beheren. Dat is veel efficiënter, zegt hij.

Bij de KLM ervaren ze die plannen van Smith als een greep in de kas. KLM doet het financieel gezien namelijk een stuk beter dan Air France. Het gevoel is dat KLM opdraait voor de verliezen van Air France, aldus de KLM.

Nederlands belang

Smith wil ook verschillende onderdelen van KLM overhevelen naar Air France en samen vliegtuigen gaan inkopen. Daar is volgens KLM niet zoveel mis mee. De zorgen ontstaan vooral wanneer Parijs bijvoorbeeld alle vluchten gaat inplannen. Vluchten vanaf Schiphol kunnen dan overgeplaatst worden naar het Parijse vliegveld Charles de Gaulle. Dan zou het Nederlandse belang serieus geschaad kunnen worden.

De raad van commissarissen en de ondernemingsraad van KLM steunen Elbers. Ook minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft zijn steun uitgesproken. "Ik heb vorige week zelf aan de raad van commissarissen van KLM laten weten dat als zij besluiten om hem te herbenoemen, dat ik dat dan van harte zal ondersteunen."

Hoekstra heeft in Brussel met zijn Franse collega Bruno Le Maire gesproken over de kwestie, maar wil er niet meer over kwijt dan dat het een 'goed en constructief gesprek was'. "Ik heb met met mijn Franse collega nog een keer gesproken over het grote belang dat wij als kabinet hechten aan de hub-functie van Schiphol."

Op 19 februari besluit het bestuur van Air France-KLM waarschijnlijk of de termijn ven Elbers wordt verlengd.

Overige nieuwsberichten

17 februari 2019

Britse luchtvaartmaatschappij failliet: brexit duwt ons over het randje

Een Britse luchtvaartmaatschappij zegt per direct te moeten stoppen als gevolg van de brexit. Flybmi heeft alle vluchten geschrapt en zelfs passagiers...

Verder lezen

16 februari 2019

Vanaf wanneer wordt elektrisch rijden nou een beetje te betalen?

2019 lijkt het jaar te worden van de elektrische auto. Audi, Nissan, Volkswagen, BMW: de meeste automerken zetten vol in op de productie van elektrisc...

Verder lezen

16 februari 2019

Geld binnen Nederland straks in 5 seconden overgeboekt

Nederlandse banken starten deze maand met een nieuw betalingssysteem, waardoor er straks binnen vijf seconden geld van rekening A op rekening B staat,...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact