Olieproducent Qatar verlaat OPEC

Gepubliceerd op:

3 december 2018


Deel dit bericht:

Qatar is vanaf 1 januari aanstaande geen lid meer van de organisatie van olie-exporterende landen, de OPEC. Qatar wil zich concentreren op de productie van vloeibaar aardgas, zei de minister van Energie op een persconferentie in Doha.

Qatar is nu al de grootste aardgasproducent ter wereld. Het produceert 77 miljoen ton aardgas per jaar. Eind 2024 moet dat 110 miljoen ton zijn.

Productieafspraken

Het besluit komt een week voor een belangrijke vergadering van de OPEC over productieplafonds. Belangrijke leden als Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten en niet-lid Rusland willen daar afspraken over lagere olieproductie maken om te voorkomen dat de olieprijs niet verder wegzakt.

Qatar produceert zo'n 600.000 vaten olie per dag, zo'n 2 procent van alle OPEC-landen samen. Het is onduidelijk of het land stopt met de productie van olie. Als het geen lid van de OPEC meer is, hoeft het zich niet aan productieafspraken te houden.

Het oliekartel werd in 1960 opgericht door Irak, Iran, Koeweit, Saudi-Arabië en Venezuela. Qatar trad een jaar later toe. Inmiddels telt de organisatie vijftien leden.

Overige nieuwsberichten

12 december 2018

Aantal huishoudens met hogere inkomens stijgt

Het aantal huishoudens met hogere inkomens stijgt. Een half miljoen huishoudens had in 2017 een gestandaardiseerd inkomen van 50.000 euro of meer, bli...

Verder lezen

11 december 2018

Wakker Dier op vingers getikt voor 'misleidende' campagne

Het was onjuist en misleidend van Wakker Dier om te zeggen dat door de Eet Geen Dieren-dag 500.000 dieren zouden kunnen worden gespaard. Dat oordeelt ...

Verder lezen

11 december 2018

Google-hoorzitting was theater van onkunde, ontwijkingen en herhalingen

Een ratjetoe aan onderwerpen. Zo is de hoorzitting met Google-topman Sundar Pichai het beste samen te vatten. Diverse thema's kwamen gedurende de hele...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact