Nikkei 5 procent lager na slechte Kerstavond Wall Street

Gepubliceerd op:

25 december 2018


Deel dit bericht:

De Japanse aandelenindex Nikkei 225 is na de slechte resultaten gisteravond op Wall Street fors lager gesloten, zo'n 5 procent. Dat verlies was er al bij de opening van de beurs en werd niet meer goedgemaakt.

De Amerikaanse Dow Jones sloot gisteravond bijna 3 procent lager; een van de grootste dalingen ooit op Kerstavond. Deze decembermaand lijkt voor de Amerikaanse beurs de slechtste te worden sinds 1931 in de tijd van de Grote Depressie.

Andere Aziatische beurzen zoals die van Shanghai (-0,9%) sloten ook in de min. In onder meer HongKong, Zuid-Korea en Australië bleven de beurzen vanwege de Kerst dicht.

Zorgen

Het negatieve sentiment wordt gevoed door zorgen over wereldwijde economische ontwikkelingen, de handelsoorlog tussen China en de VS in het bijzonder.

In de VS zijn er zorgen over de shutdown, de politieke ontwikkelingen in Washington waaronder het ontslag van de minister van Defensie, de vierde renteverhoging dit jaar door de Fed - het stelsel van Amerikaanse centrale banken - en speculaties dat Trump overweegt om Fed-voorzitter Powell te ontslaan.

Volgens president Trump begrijpen de Fed-bestuurders niets van economie. "Het enige probleem voor onze economie is de Fed", twitterde hij. "Ze hebben geen gevoel voor de markt, ze hebben geen verstand van handelsoorlogen, sterke dollars en door Democraten veroorzaakte shutdowns. The Fed is als een krachtige golfer die niet scoort, omdat hij geen gevoel heeft. Hij kan niet putten!"

Met deze tweet nam de vrees toe dat Trump zijn grip op de onafhankelijke, maar door de president benoemde Fed-bestuurders wil vergroten.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact