'Nieuwbouw wordt onbetaalbaar door regels'

Gepubliceerd op:

11 juli 2019


Deel dit bericht:

De prijzen van nieuwbouwwoningen schieten verder omhoog. Een nieuwe woning kost gemiddeld 387.000 euro, dat is 17 procent meer dan een jaar geleden. Al jarenlang stijgen de prijzen van nieuwe woningen harder dan de prijzen van bestaande woningen.

De cijfers komen van makelaarsvereniging NVM, die zich zorgen maakt. "We zien een probleem bij de nieuwbouw. De prijzen daarvan gaan door diverse oorzaken door het plafond", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Inmiddels betalen mensen gemiddeld 80.000 euro meer voor een nieuwbouwwoning dan voor een vergelijkbare bestaande woning.

Er worden mede door die hogere prijzen volgens de makelaars steeds minder nieuwbouwhuizen verkocht, 13 procent minder dan een jaar geleden. De verkoopcijfers van de nieuwbouwwoningen zijn opvallend omdat het met de bestaande woningen juist wel beter gaat. Voor het eerst in 2 jaar zijn er weer meer woningen verkocht.

Gasloos bouwen

De NVM noemt verschillende redenen voor de prijsstijging van nieuwbouwwoningen, zoals de hoge grondprijs en hogere bouwkosten. Een andere factor is het beleid van regionale overheden. Milieumaatregelen zoals het gasloos bouwen en andere lokale regels zouden de prijs opdrijven. "Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt", waarschuwt Jaarsma.

Ook projectontwikkelaars waarschuwen dat er een overschot aan relatief dure nieuwbouwwoningen kan ontstaan. Zij vrezen dat huizen die nu gebouwd worden straks niet meer verkocht kunnen worden.

Huizenprijzen

Bestaande woningen stijgen nog wel in prijs, maar minder hard dan de afgelopen jaren. Het afgelopen kwartaal werden woningen gemiddeld voor 308.000 euro verkocht. Dat is 7,4 procent meer dan een jaar geleden.

Overige nieuwsberichten

22 oktober 2019

Wet arbeid in balans en payrolling

Per 1 januari 2020 gelden nieuwe regels voor payrolling. Payrollen blijft mogelijk om inleners te ontzorgen. Maar payrollkrachten krijgen minimaal dez...

Verder lezen

17 oktober 2019

Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 1 januari 2020

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 1 januari 2020. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als u in Neder...

Verder lezen

15 oktober 2019

Ontslag om bedrijfseconomische redenen

Het UWV stelt regelmatig nieuwe uitvoeringsregels vast voor ontslag om bedrijfseconomische redenen. Het arbeidsrecht ontwikkelt zich immers voortduren...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact