Nederlandse bedrijven beloven miljoenen te steken in vluchtelingenhulp

Gepubliceerd op:

8 april 2019

Bron: https://nos.nl/l/2279584


Deel dit bericht:

Veertien Nederlandse bedrijven gaan samen 3500 vluchtelingen aan het werk helpen. Die belofte hebben ze gedaan op de Dutch Business Summit on Refugees in Amsterdam. Ook willen bedrijven extra noodhulp beschikbaar stellen aan mensen in vluchtelingenkampen. Samen steken de bedrijven miljoenen in vluchtelingenhulp.

Tent Partnerschip for Refugees is de organisatie achter de bedrijfsafspraken. Tent spoort bedrijven wereldwijd aan om vluchtelingen te helpen. "Inmiddels hebben zo'n 120 bedrijven zich aangemeld bij Tents ondersteunende vluchtelingenorganisatie", stelt de organisatie.

Onder andere ING, Philips, Randstad en ABN Amro doen mee. ING gaat een lening van 10 miljoen euro verstrekken zodat Syrische vluchtelingen in Turkije een eigen bedrijf kunnen starten en honderden mensen training krijgen om van hun start-up een succes te maken.

"Of men nu vlucht voor armoede, oorlog of een natuurramp: een toenemend aantal vluchtelingen uit verschillende gebieden deelt dezelfde moeite om aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt en toegang te krijgen tot goede, adequate gezondheidszorg", zegt Ronald de Jong van de raad van bestuur van Philips.

Het Eindhovense technologiebedrijf wil in vijf jaar tijd honderd vluchtelingen aan een baan helpen in Nederland en Duitsland. Hoeveel geld het bedrijf daarin steekt, is niet bekendgemaakt. ABN Amro belooft in twee jaar tijd tachtig vluchtelingen aan te nemen en schoonmaakbedrijf Asito vijftig.

Banen worden overigens niet alleen in Europa gecreëerd. Verreweg de meeste vluchtelingen zitten buiten Europa, stellen de bedrijven. Daarom willen ze ook in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika vluchtelingen aan werk helpen. Daarvoor worden nu nog plannen gemaakt.

Er is ook aandacht voor extra hulpverlening voor vluchtelingen in benarde situaties. Unilever wil bijvoorbeeld met hun zepen de hygiëne in Libanese vluchtelingenkampen verbeteren. En Philips wil met de Philips Foundation gaan zorgen voor medische hulpmiddelen in vluchtelingenkamp Al-Hol in Syrië. Shell zegt de komende drie jaar te gaan werken aan schonere energievoorzieningen voor vluchtelingen.

Overige nieuwsberichten

26 augustus 2019

100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de overste...

Verder lezen

26 augustus 2019

Nederland versteent: landbouwgrond wijkt voor bouw

In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna 60.000 hectare aan woonwijken, werkterreinen en infrastructuur bij gekomen. Dat is omgerekend iets minde...

Verder lezen

25 augustus 2019

Strijd om kijker steeds heviger: kies jij Disney, Netflix of toch Videoland?

Als je graag series of films thuis op de bank kijkt, is de kans groot dat je hiervoor Netflix aanzet. Maar dat moet gaan veranderen, als het aan Disne...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact