Nederlanders kopen steeds meer bij webshops uit andere EU-landen

Gepubliceerd op:

25 januari 2019


Deel dit bericht:

Nederlanders kopen steeds meer bij webshops uit andere EU-landen. In het derde kwartaal van vorig jaar ging het om ruim 400 miljoen euro. Dat is 14 procent meer in dezelfde periode van 2017, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De verkoop van buitenlandse internetwinkels uit de Europese Unie aan Nederlandse consumenten is in vier jaar tijd meer dan verdubbeld. Vorig jaar was de totale omzet over de eerste drie kwartalen ruim 1250 miljard euro, tegenover 555 miljoen in dezelfde periode van 2014.

Ondanks de forse groei van webwinkels uit andere EU-landen vormt deze groep nog altijd een klein deel van de totale uitgaven van Nederlandse consumenten. Volgens het CBS ging het in 2017 om nog geen 2 procent van alle uitgaven in de Nederlandse detailhandel.

EU-regels

Sinds december - dus na de onderzochte periode - is het makkelijk om spullen te kopen bij webshops uit andere EU-landen. De Europese Commissie verbood winkels om consumenten uit andere Europese landen te weren of extra geld te vragen. Wel moeten klanten de artikelen soms zelf in het buitenland ophalen.

Ook Nederlandse webwinkels deden het goed in het derde kwartaal van vorig jaar. De omzet was bijna 18 procent hoger dan een jaar eerder.

Overige nieuwsberichten

22 februari 2019

Hulpdiensten roepen op tot landelijk pensioenprotest op 18 maart

De hulpdiensten houden op 18 maart een landelijke protestdag tegen het pensioenbeleid van het kabinet. Werknemers van onder meer de politie, douane, d...

Verder lezen

22 februari 2019

In welke beerput komt Gerrit Zalm te werken?

Oud-minister Gerrit Zalm moet als commissaris het fatsoen terugbrengen bij Danske Bank. Dat is een flinke opgave, want het witwasschandaal rond de Dee...

Verder lezen

22 februari 2019

Cadeaubonnen waardeloos na faillissement, 'maar het geld is van de klant'

Wie nog een cadeaukaart van de failliete speelgoedketen Intertoys heeft liggen moet die dit weekend verzilveren: na zondag zijn de bonnen niets meer w...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact