Nederland en Duitsland samen in het geweer tegen belastingontwijking

Gepubliceerd op:

27 maart 2019


Deel dit bericht:

Nederland en Duitsland gaan zich gezamenlijk inspannen voor de invoering van een internationale minimumbelasting voor bedrijven. Dat heeft staatssecretaris Snel van Financiën na overleg in Berlijn afgesproken met de Duitse minister van Financiën Scholz. De bewindslieden zeggen op die manier samen de strijd aan te binden met belastingontwijking.

Als alle landen een minimumtarief invoeren, moet voorkomen worden dat bedrijven alleen belasting betalen in het land met het laagste tarief.

In 2021 wordt in Nederland al een minimumbelasting op de winst ingevoerd via een zogenoemde bronbelasting op rente en royalty's. "Maar om belastingontwijking echt te voorkomen, is internationale samenwerking nodig," zegt staatssecretaris Snel. "Anders betaalt een bedrijf alsnog te weinig belasting, maar dan via een ander land."

Ook moet er beter worden samengewerkt bij onderwerpen als vliegbelasting en CO2-belasting. Het kabinet heeft stappen aangekondigd, maar wil ook dit liever in Europees verband regelen. Lukt dat niet, dan bestaat de vrees dat bedrijven wegtrekken en passagiers liever een luchthaven over de grens kiezen.

Zwarte lijst

Met een reeks aan maatregelen wil het kabinet het imago van Nederland als belastingparadijs graag aanpakken. Gisteren voegde de Europese Unie Nederland juist toe aan haar zwarte lijst van fiscale paradijzen, samen met Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus. Tot dusver stonden er alleen landen van buiten de EU op de zwarte lijst, zoals Trinidad en Tobago en de Amerikaanse Maagdeneilanden.

Een meerderheid van het Europese Parlement ging akkoord met die nieuwe zwarte lijst. Een plek op de lijst heeft vooralsnog geen gevolgen, behalve reputatieschade. Het kabinet regeerde verbijsterd op het nieuws dat Nederland is gebrandmerkt als belastingparadijs, juist omdat Nederland graag vooraan wil gaan in de strijd tegen belastingontwijking.

Overige nieuwsberichten

23 januari 2020

Hypotheekrente na echtscheiding niet aftrekbaar

Man en vrouw bezitten sinds 1997 ieder voor 50% een eigen woning met een destijds afgesloten aflossingsvrije hypotheek. Ze gaan uit elkaar en spreken ...

Verder lezen

21 januari 2020

Werknemer krijgt boete of dwangsom

Het komt voor dat uw werknemer een boete krijgt opgelegd ingevolge een strafbeschikking of een daarmee vergelijkbare buitenlandse wijze van bestraffin...

Verder lezen

17 januari 2020

Correctie inkomen DGA

Een dame start als directeur van een nieuwe BV. Om de BV op weg te helpen, gaat ze aan de slag op basis van een kostenvergoeding. Bij goed beleid krij...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact