Nationale hypotheekschuld weer iets gestegen

Gepubliceerd op:

24 december 2018


Deel dit bericht:

De totale hypotheekschuld is afgelopen jaren steeds iets gestegen. Afgelopen kwartaal stond er in Nederland voor 702 miljard euro aan hypotheken uit, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ten opzichte van de maanden ervoor is dat geen forse stijging, het bedrag nam maar met 1 miljard euro toe. Maar op de langere termijn is er toch een duidelijke groei zichtbaar. Vlak na de crisis in 2014 was de hypotheekschuld nog 30 miljard euro lager.

Vaker verhuizen

Voor een verklaring van de stijging wijst het CBS op de veranderde omstandigheden op de huizenmarkt. In 2013 stonden door de crisis veel huizen nog 'onder water': de waarde van de woning was lager dan de hypotheekschuld.

Om te stimuleren dat mensen minder schulden hadden, verruimde de overheid de schenkingsvrijstelling. Daardoor konden mensen lagere leningen afsluiten of meer van bestaande schulden aflossen. Ook kochten minder mensen een woning en werden er minder hypotheken afgesloten.

Inmiddels is de huizenmarkt flink aangetrokken en worden er meer hypotheken verstrekt en groeit de totale hypotheekschuld.

Economie groeit ook

Dat hoeft niet heel zorgwekkend te zijn. Het CBS wijst op de verhouding van de hypotheekschuld ten opzichte van de groei van wat we in Nederland maken en verdienen, het bruto binnenlands product (bbp).

In dat opzicht gaat het de laatste jaren juist goed: het bbp groeide harder dan de hypotheekschuld. De conclusie kan daarom misschien wel zijn dat huishoudens in Nederland iets meer schulden aankunnen dan vier jaar terug.

Overige nieuwsberichten

19 januari 2019

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwer...

Verder lezen

19 januari 2019

Zo kwamen er in 60 jaar tijd 25.000.000 zeecontainers bij

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de zeecontainers die begin deze maand overboord sloegen van het megaschip MSC Zoe. Nog ruim 200 van de ...

Verder lezen

19 januari 2019

Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekend...

Verder lezen

We horen graag van je!

Contact